2012/01/29

Pierogi z kaszą jaglaną, figami i nutą pamarańczy



Jestem wielką wielbicielką pierogów w każdej postaci :) Jak na mój smak te są w typowo zimowym klimacie ;) Z pewnością jednak będę robić je też o innych porach roku bo są rewelacyjne. Zabrzmi to może mało skromnie ale jestem na prawdę dumna z mojego wynalazku :D Są przepyszne! Polecam bardzo do wypróbowania :)

Składniki na ciasto pierogowe:
  • 400 g mąki pszennej
  • około 1 szklanki maślanki (trzeba dolewać po trochę i zagniatać, ciasto ma być gładkie i elastyczne)
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
  • 1 szklanka wody
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 250 g suszonych fig
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
Na zasmażkę:
  • 200 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać na sitku zimną wodą a potem wrzątkiem aby pozbyć się goryczy. Figi pokroić w drobną kostkę.
Zagotować wodę ze szklanką mleka. Dosypać cukier brązowy i wsypać kaszę oraz figi. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut do miękkości. Mieszać od czasu do czasu aby nie przywarło do dna. Jak już będzie wchłonięty cały płyn można spróbować i jeśli kasza nie będzie wystarczająco miękka dolać jeszcze trochę mleka. Kasza nie powinna być ugotowana na sypko ale raczej jej konsystencja powinna być gęsta ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi ;)). Kiedy kasza będzie ugotowana, zestawić z ognia i zetrzeć skórkę z uprzednio sparzonej pomarańczy. Dodać świeżo wyciśnięty sok i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Teraz czas na ciasto. Mąkę wysypać na blat, dodać sól oraz maślankę - tyle aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zagniatać około 8 minut. Następnie rozwałkować w miarę cinko, wykrawać kubkiem kółka, nakładać farsz i kleić pierogi :) Gotować w lekko osolonej wodzie 5 minut od wypłynięcia.

A teraz pyszna zasmażka mojej Babuni :) 200 ml śmietany wlewamy na małą patelnię (lub do rondelka) i podgrzewamy. Gotujemy do momentu aż się zredukuje i jej konsystencja będzie gęsta. Smażymy ją dalej aż zacznie nabierać brązowego koloru (trzeba uważać żeby się nie przypaliła) i będzie przypominała takie małe skwarki ;)

Ugotowane pierogi polać pyszną zasmażką i delektować się ich smakiem ;)

Smacznego!


Przepis zgłaszam do konkursu "Mistrzowie patelni" w kategorii ' Domowa pierogarnia'!


2012/01/25

Brukselka w sosie mascarpone



Dzisiaj brukselka ... wiem wiem, brzmi mało przekonująco ;P. I wiecie co? Ja też jej nie lubię ;) a w zasadzie nie lubiłam, aż do momentu kiedy zrobiłam ją w tym pysznym sosie. Pomyślałam sobie tak, zdrowa jest więc trzeba spróbować. Pomieszałam co było w lodówce i ta da! Ja też miałam traumatyczne doświadczenia z brukselką podawaną w szkolnych stołówkach tudzież na jakiś koloniach, ale wierzcie mi, że ta jest rewelacyjna!

Składniki:
  • 450 g brukselki (może być mrożona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 łyżki masła (plus do posmarowania foremki)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę wrzucamy do wrzącej lekko osolonej oraz osłodzonej wody. Gotujemy około 8 minut, tak aby się nie rozgotowała. Odcedzamy i zajmujemy się sosem.
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy aby ją trochę zredukować. Następnie dodajemy mascarpone i mieszamy wszystko aby się dobrze połączyło. Gotujemy około 3-4 minut aż zgęstnieje, często mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy starty na grubych oczkach ser mozzarella i mieszamy do momentu rozpuszczenia sera. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Nagrzewamy piekarnik do 180*. Następnie foremkę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy do niej ugotowaną wcześniej brukselkę. Wylewamy sos tak aby przykrył całość w foremce. Posypujemy po wierzchu bułką tartą i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja położyłam foremkę na półce wyżej niż środkowa w piekarniku). Zapiekamy około 25 minut aż bułka się zrumieni. A następnie delektujemy się tym cudownym smakiem ;)



Przepis zgłaszam do konkursu "Mistrzowie patelni" w kategorii 'Vivat ser'!


2012/01/23

Chleb ze słonecznikiem idealny na kanapki


Jeśli tylko mam czas staram się piec chleb w domu....jak dla mnie nie ma porównania ze sklepowym. Ten jest pyszny i bardzo ładnie się kroi. Najlepszy jest w dniu pieczenia po ostudzeniu albo na drugi dzień. Polecam!

Składniki:
  • 3 filiżanki* mąki
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1/2 filiżanki ciepłej wody
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:

Połączyć razem mleko z ciepłą wodą tak aby wyszła letnia mikstura. Dodać roztopione masło, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać sól, mąkę i ziarna słonecznika. Wszystko razem wymieszać, a następnie zagnieść (około 8-10 minut) aż powstanie gładka i elastyczna kula :) Następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2h** (do podwojenia objętości).
Po tym czasie  nasmarować foremkę oliwą i przełożyć do niej ciasto na chleb. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 60 minut.
Posmarować wierzch jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180*) i piec około 45 minut.
A później zjeść np. z masełkiem :]



* u mnie filiżanka (cup) to 3/4 normalnej szklanki
**u mnie chleb wyrastał 2 h bo zostawiłam go na tyle jak wyszłam z domu, ale sadzę, że po 1 h też będzie ok :)

2012/01/21

Makaron z brokułem w cytrynowym mascarpone


Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne danie ;). W sam raz gdy wracasz wieczorem do domu, musisz coś zjeść, a już niekoniecznie chce ci się stać w kuchni ;)

Składniki na 2 osoby:
  • 250 g suchego makaronu (jaki lubicie :])
  • pół brokuła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. 
Brokuł rozdzielam na mniejsze kawałki. do rondelka wlewam wody (ale tylko tak aby było zakryte dno, ok 2 cm). Zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy, szczyptę soli i ząbek czosnku. Następnie wkładam brokuł i przykrywam przykrywką. Gotuję w ten sposób około 10 minut aż zmięknie (spokojnie nic się nie przypali, sprawdziłam ten sposób wiele razy!). Jeśli została jakaś woda w rondelku to odcedzam z niej brokuł.
Następnie w rondelku rozpuszczam masło i dodaję śmietanę (jeśli Wam się zaważy śmietana, to nic, po dodaniu mascarpone wszystko będzie miało gładką konsystencję). Chwilę podgrzewam i dodaję ząbek czosnku oraz skórkę cytrynową. Teraz czas na serek mascarpone i sok z cytryny. Gotuję wszystko na małym ogniu i dodaję posiekaną bazylię. Mieszam aż konsystencja sosu będzie gładka i jednolita. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ugotowany uprzednio brokuł, wszystko delikatnie mieszam, a następnie łączę z makaronem. Gotowe ;]

Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu "Mistrzowie patelni" w kategorii "Coś z niczego" 

2012/01/15

Muffiny z avocado i kokosem




Lubię takie połączenia, które z początku mogą wydawać się dziwne a w rezultacie dają nowy, ciekawy smak, do którego chce się jeszcze wrócić.Takie tez są te muffiny. Przepyszne, miękkie i na swój sposób zdrowe;). Bez grama tłuszczu. Zachowuje swoją świeżość przez dobre kilka dni (o ile wcześniej nie zostaną zjedzone ;D).Na pewno wam posmakują!!

Składniki na 20 muffinek i małą keksówkę:
  • 2 avocado (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 3 filiżanki* cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1.2 filiżanki kwaśnej śmietany
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 filiżanka wiórek kokosowych

    Przygotowanie:

    Avocado obieram i kroję do dużej miski na małe kawałki. Rozdrabniam trochę mikserem i dodaję partiami cukier, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.



    Następnie dodaję po jednym jajku, cukier z wanilią, sok z cytryny, śmietanę, skórkę cytrynową i wiórki kokosowe. Wszystko miksuję do połączenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż wszystko się połączy.




    Piekarnik nagrzewam do 180*. Nakładam ciasto do foremek na muffinki, tak 3/4 wysokości. Mi z tej porcji wyszło 20 muffinek i mała keksówka :)Piekę około 25 minut to tzw. suchego patyczka.

    Po wystudzeniu można polać lukrem cytrynowym z cukru pudru, niewielkiej ilości wrzątki, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Same też są przepyszne :)


    * filiżanka (cup) to u mnie 3/4 szklanki

    (Pierwotny przepis przed małymi modyfikacjami znalazłam tu)

    2012/01/14

    Tarta z musztardą i pomidorami



    Uwielbiam tarty. Są proste i można je wyczarować praktycznie ze wszystkiego. Moja propozycja jest przepyszna i posmakuje nawet tym, którzy nie lubią musztardy (np. Ja nie lubię, a ta tartę wcinam jak się patrzy ;)). Polecam!


    Składniki na kruche ciasto:
    • 200 g mąki przennej
    • 100 g masła
    • szczypta soli
    • bardzo zimna woda
    Składniki na nadzienie:
    • 3-4 średnie pomidory
    • 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy (ja używam łagodnej, ale do tej tarty pasuje każda - po prostu użyjcie tej, którą lubicie :)
    • ser żółty do posypania
    • oregano
    • sól i pieprz
    Przygotowanie:

    Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Wkrajamy do tego zimne masło (może być też margaryna) i ucieramy w palcach na taką jakby kruszonkę. Następnie wlewamy po trochę bardzo zimnej wody, tak aby zagniotło nam się gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.


    Pomidory należy sparzyć aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę (jeśli lubicie możecie jeść ze skórką ;). Pokroić w plasterki.

    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć je do nasmarowanej masłem formy na tartę. Następnie ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut (dzięki temu ciasto podczas pieczenia pozostanie takie jakie je włożymy do piekarnika - nic nie będzie zjeżdżać z formy).

    Piekarnik nagrzać do 180*. Włożyć schłodzona formę i podpiec sam spód około 15 minut. Następnie wyciągnąć ciasto i podczekać chwilę, żeby troszkę przestygło. Ale nie za dużo. Następnie posmarować ciasto musztardą. U mnie są to 2-3 łyżeczki ale jeśli lubicie musztardę to spokojnie możecie dać więcej. Na tak przygotowany spód kładziemy plasterki pomidorów, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy startym serem. Pieczemy około 15-20 minut. I zjadamy całą zawartość foremki ;)

    Smacznego!