2012/02/27

Babka pomarańczowa



Dzisiaj efekt wspólnego wirtualnego pieczenia :) Przepyszna pomarańczowa babka, przypominająca w smaku magdalenki. Jeśli ktoś lubi to koniecznie musi wypróbować.

Razem z Anią organizatorką i ze mną, ciasto piekło jeszcze kilka dziewczyn. Dzięki Wam za moje pierwsze wspólne pieczenie i mam nadzieję, że nie ostatnie ;) 

Składniki na ciasto:
  • 200 g margaryny (ja dałam 175 g)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dałam z całej dużej pomarańczy)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (dałam 4 łyżki)

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć  z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle miksując, dodać sok. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować do połączenia, dodać skórkę pomarańczową. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować   masłem i wysypać bułką tartą. Piec w 175* około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).

Upieczone ale jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem wykonanym z: 0,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki wrzącej wody i 2 łyżeczkach otartej, przesmażonej skórki z pomarańczy. A potem jeść :D


* wszystkie podane składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

* Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz "Polskie Przepisy".

2012/02/21

Najlepsze ciasto bananaowe z kruszonką + mała zmiana


Pokuszę się o stwierdzenie, że lepszego ciasta bananowego póki co nie jadłam. Nie przypomina typowego chlebka bananowego, a raczej w konsystencji jest jak cisto z avocado, które robiłam wcześniej. Idealnie, z przepyszną kruszonką. Podobno może wytrzymać do 2 tygodni - u mnie zniknęło jak tylko ostygło ;) Także w tym temacie się nie wypowiem ;P


Składniki na kruszonkę:
  • 6 łyżek ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
  • 6 łyżek mąki
  • 40 g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 rozgniecione banany (najlepsze są takie mocno dojrzałe - nawet już brązowe)
  • 3 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka domowego cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)

Przygotowanie:

Kruszonka: Suche składniki wsypać do miski, wymieszać razem. Następnie wkroić zimne masło i utrzeć w palcach kruszonkę :)

Ciasto: Do średniej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier z wanilią - wymieszać i odstawić. W osobnej misce rozgnieść banany, dodać mleko, ocet winny i wymieszać.

W większej misce utrzeć miękkie masło z cukrem przez 3 minuty na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Następnie dodać jajko i szybko zmiksować do połączenia składników. Dodać miksturę bananową i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i stopniowo dodawać wymieszane wcześniej suche składniki.

Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej kwadratowej (20 cm) blachy. Posypać na wierzchu kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika (175*). Piec około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

W oryginalnym przepisie była rada aby zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na minimum 3 godziny przed podaniem...hmm...my jedliśmy jeszcze ciepłe ;) A jak wystygło to zostało już tylko wspomnienie ;)

Smacznego!


A teraz mała zmiana :) została przeniesiona strona na Facebooku. Do poprzedniej nie mam już dostępu, także nic tam się nie będzie działo ;] Zapraszam na nową po bieżące informacje co słychać na blogu :). Za utrudnienia z góry przepraszam :)

2012/02/17

Pierogowa pizza



To, że darzę pierogi miłością bezwzględną nie jest nowością - najbardziej ruskie ... ale nie o pierogach miało być tylko o pizzy :) Połączenie ciasta na pizzę z farszem pierogowym może wydawać się dość ekscentryczne, ale zapewniam, że jest przepyszne. Idealne dla kogoś kto nie może się zdecydować czy zjeść na kolację pierogi czy pizzę ;]

Składniki:

  • ulubione ciasto na pizzę (30 cm średnicy)
  • 800 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 szklanki maślanki
  • sól i pieprz
  • 200 g sera żółtego
  • śmietana 18% do podania

Przygotowanie:
 
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, aż będzie szklista. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wcześniej wysmarowanej oliwą z oliwek blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez 15 minut.

Gdy ziemniaki będą już ugotowane - odcedzić. Rozgnieść z masłem i maślanką na gładką masę, Dodać podsmażoną cebulkę, twaróg i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć masę ziemniaczano-serową i wyrównać powierzchnię. Posypać startym serem żółtym i włożyć do nagrzanego piekarnika na kolejne 30-35 minut. 

Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!

2012/02/12

Sałatka ze Snickersem i jabłkiem



Bajecznie szybka i prosta sałatka...hm...a może deser?? Tak czy siak, przepyszne coś słodkiego, w sam raz po obiedzie ;) 

Składniki (na 2 osoby):
  • 1 jabłko (Golden Delicious)
  • 1 baton Snickers
  • trochę soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki śmietan fix (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jabłko umyć, wyciąć środek z nasionkami i pokroić w kostkę. Skropić je sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Następnie pokroić Snickers'a (proponuję zostawić go na kilka godzin w lodówce, wtedy lepiej się kroi). Wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, ewentualnie dodać cukier wymieszany ze śmietan fixem (nie jest to konieczne, bo sałatka zostaje zjedzona w mgnieniu oka, więc ze śmietaną nic się nie stanie ;). Odstawić na 30 minut przed podaniem do lodówki.


Smacznego!

* Przepis podpatrzyłam tutaj :)

2012/02/09

Placki brokułowe z kaszą jęczmienną w sosie korniszonowym


To, że lubię brokuły chyba łatwo zauważyć na blogu ;) Lubię, w przeróżnych kombinacjach. Rewelacyjnie nadają się do szybkich dań, w sam raz na kolację :)W połączeniu z tym sosem* są rewelacyjne.


Składniki na placki:
  • 1 średni brokuł
  • 1 mała cebula
  • 50 g kaszy jęczmiennej (suchej)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków owsianych (wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody)
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek rozgniecionych kminu rzymskiego i kolendry
  • oliwa do smażenia
Składniki na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 8 korniszonów(drobno pokrojonych)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Brokuł ugotować w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękki. W osobnym rondelku ugotować kaszę. Brokuł rozgnieść widelcem, dodać kaszę, jajka i wymieszać do połączenia. Następnie wymieszać z płatkami owsianymi, mąką, bułką tartą. Doprawić do smaku i smażyć, aż będą rumiane z obydwu stron.

Teraz czas na sos. W małym rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić z tego zasmażkę. Następnie powoli wlewać ciepły wywar warzywny. Mieszać szybko aby nie zrobiły się grudki. Następnie dodać pokrojone korniszony, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Podawać z ciepłymi plackami :)

* Pomysł wyszperałam w notatkach mojej mamy :)

Dzisiaj jest Dzień Pizzy a ja idę śladem Ewy i się wyłamuję :D

2012/02/06

Ciasteczka z chipsami ziemniaczanymi (Potato chip cookies)



Kapitalne, przepyszne i bardzo chrupiące ... nic więcej na ich temat nie napiszę ;) Mi wystarczyła sama nazwa, żeby je zrobić. Mam nadzieję, że Wam też ;)

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczka soli (opcjonalnie - ja dodałam, ale moje chipsy nie były bardzo słone ;)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych (podpieczonych lekko na suchej patelni)
  • 1/2 szklanki pokruszonych chipsów solonych
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksować masło z 1/2 szklanki cukru, na gładką i puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i sól. Teraz czas na orzechy, pokruszone chipsy, mąkę i śmietanę. Zmiksować wszystko aż do połączenia składników.

Do małej miseczki wsypać pozostałe pół szklanki cukru. Łyżeczką nabierać małe porcje ciasta i formować kulki. Następnie obtaczać w cukrze i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dnem szklanki lekko spłaszczyć ciasteczka, tak aby miały około 2.5 cm średnicy. Posypać je szczyptą pokruszonych chipsów. 

Nagrzać piekarnik do 180* i piec około 25 minut aż będą lekko przyrumienione.

A potem delektować się ich fenomenalnym smakiem :)



* Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnęłam tutaj.
* Zdjęcia zrobione przez Marcina - Dzięki :)

2012/02/02

Bułeczki nadziewane nutellą i powidłami śliwkowymi


Uwielbiam w wolnej chwili przeglądać kulinarne blogi, z wyśmienitymi przepisami i masą cudnych zdjęć... No i w trakcie jednego z moich "wojaży" po blogach natknęłam się na ten przepis. Wiedziałam, że muszę je zrobić jak najszybciej ;). Z polecenia Ady zakupiłam powidła śliwkowe (jak będzie sezon, to koniecznie muszę zrobić swoje!), ale jakoś cały czas chodziła mi po głowie nutella, która była w pierwotnym przepisie ;) Nie mogąc  zdecydować się, z czym chcę bardziej te przepyszne bułki, zrobiłam z jednym i drugim. Połączenie jest rewelacyjne! Rozeszły się bardzo szybko, i po bułeczkach zostało już tylko miłe wspomnienie ;)

Składniki:
  • 20 g drożdży 
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 430 g mąki
  • 40 g roztopionego, wystudzonego masła
  • 2 żółtka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • nuttela
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:

Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut, żeby zaczęły pracować.  Następnie do zaczynu dodać mąkę, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które następnie odstawić na ponad 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Następnie odrywać po kawałku ciasta, w dłoniach ukształtować małe placuszki, na środek nałożyć po łyżeczce nutelii i powideł, skleić brzegi, uformować kulkę i ułożyć (jedną przy drugiej, tak aby lekko przylegały do siebie) na blaszkę wysmarowaną masłem i wysypaną cukrem (możecie wyłożyć papierem jeśli wolicie). Odstawić do podwojenia objętości.
Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia (około 25 minut).

Poczekać aż ostygnąć i zjeść :D


2012/02/01

Zupa krem z kalarepki



W tym roku jeszcze zupy nie było ;) A wczoraj po powrocie z pracy nie miałam ochoty na jakieś wielkie gotowanie tudzież inne kulinarne przedsięwzięcia, tak więc zupa - krem wydała się idealna. Pyszna, sycąca i pożywna. Podałam z groszkiem ptysiowym, bo było szybciej ale z powodzeniem możecie dać grzanki.Polecam!

Składniki:
  • 2 średnie kalarepki
  • 2 pietruszki 
  • 1 marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1.5 litra wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka domowej jarzynki
  • sól koperkowa
  • pieprz
  • groszek ptysiowy/grzanki
Przygotowanie:

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać wodą, dodać jarzynkę i ugotować około 20 minut (aż będą miękkie). Następnie zmiksować blenderem na gładką masę (ewentualnie przetrzeć warzywa przez sitko jeśli ktoś nie ma blendera). Mąkę rozmieszać z mlekiem, dodać trochę gorącego płynu i wymieszać. Miksturę dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością zupy. Podawać z groszkiem lub grzankami. I zjadać :D