2012/09/27

Czekoladowo-pomarańczowy budyń z awokado




Deser jest kapitalny - tyle można w skrócie powiedzieć ;) Idealny jako poobiedni smakołyk ale także jako deser przy bardziej uroczystej okazji.Bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam serdecznie do wypróbowania!

Składniki:
  • 2 średnie dojrzałe awokado
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:

Awokado obrać, wyjąć pestki i pokroić w małe kawałki. W średniej misce zmiksować je razem z sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie dodać kakao i syrop z agawy. Zmiksować na gładką masę. Nałożyć do miseczek i schłodzić przed podaniem.

Smacznego! :)

2012/09/14

Szarlotkowy sernik z karmelem





Od kilku dni chodził za mną sernik na przemian z szarlotką ;) Nie mogłam się zdecydować na co bardziej mam ochotę aż znalazłam ten przepis i już wiedziałam, że będzie to idealne połączenie dla kogoś tak niezdecydowanego jak ja ;) Po kilku modyfikacjach wyszło przepyszne ciasto, które nie smakuje ani jak sernik ani jak szarlotka ale jest tak obłędne, że nie doczekało następnego dnia ;) Ja wpisuję je na stałe do mojego repertuaru :)

Składniki na ciasto z tego przepisu:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serowo-szarlotkową:
  • 500 g sera białego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 średnie jabłka
  • 1 łyżka bułki tartej (u mnie grahamka)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego z cynamonem
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki otrębów (błyskawicznych)
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • sos karmelowy (ja rozpuściłam cukier aż zrobił się karmel i dolałam do tego podgrzanej śmietanki kremówki w proporcji 1:1)*

Przygotowanie:

Na początek zabieramy się za ciasto. Miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Po kolei dodawać jajko (i zmiksować) a następnie żółtko (i zmiksować). W osobnej misce należy połączyć wszystkie suche składniki. Dodawać po trochę do masy maślanej i miksować do połączenia. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180*C. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm*. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec około 13 minut aż będzie lekko złote.

Podczas gdy  ciasto będzie się piekło zabieramy się za masę serowo-szarlotkową. Ser, cukier z wanilią i cukier puder zmiksować na głądką masę a następnie dodać jajka. Jak juz wszystkie składniki będą połączone odstawić na bok.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier z cynamonem oraz bułkę tartą i wymieszać. Odstawić.

Teraz kruszonka: wszystkie suche składniki wymieszać w niedużej misce dodać masło i połączyć razem aż wyjdzie kruszonka.

Kiedy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową, na wierzch położyć starte jabłka i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* ok 40 minut. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto przestygnie polać je sosem karmelowym i zostawić w lodówce na minimum 2 h a najlepiej całą noc (o ile wam się uda :P)





Smacznego!

* ( na moją blaszkę 24cmx24cm zużyłam ok 2/3 ciasta)

* za radą Nigelli wsypałam cukier na suchą patelnię i nie mieszałam go tylko co jakiś czas potrząsałam patelnią. W trakcie podgrzałam lekko śmietankę i dolałam do karmelu. Trzeba uważać bo reakcja będzie dość wybuchowa. Następnie przez chwilę pomieszałam aż wszystko się idealnie połączyło.

2012/09/10

Ciasteczka bananowo-owsiane (bez cukru)



Staram się trzymać swojego postanowienia, że w tygodniu nie jem słodyczy jedynie w weekend - ale czasem po prostu muszę i już ;) Żeby mieć czyściutkie sumienie pomieszałam parę składników i zrobiłam sobie ciastka - są pożywne i słodkie ale nie ma w nich grama cukru więc objadać się mogę nimi do woli ;)

Składniki na ok. 20 ciasteczek:
  • 1 szklanka otrębów pszennych
  • 1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 1 szklanka rodzynek (namoczonych przez 2 godziny w mleku)
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajo
Przygotowanie:

W misce wymieszać suche składniki razem. Następnie rozgnieść banany i wymieszać je z jajkiem i olejem. Połączyć razem z suchymi składnikami, dodać rodzynki i wszystkie składniki wymieszać - najlepiej ręką.
Wilgotną dłonią formować kulki i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w 180* na lekko brązowy kolor. Potem zjadać wszystko do ostatniego okruszka ;)

Smacznego!

2012/09/05

Drożdzówki z sezamem i rodzynkami





.... czyli miękkie i lekko klejące słodkie bułeczki z przepysznym nadzieniem. W sam raz na drugie śniadanie do pracy albo na podwieczorek przy herbatce (zielonej oczywiście ;]).



Składniki na ciasto (na około 8 dużych drożdżówek):
  • 500 g mąki pszennej (u mnie typ 405)
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 225 ml letniego mleka
  • 1 jajko
 
Składniki na sezamowo-rodzynkowe nadzienie:
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki prażonych ziaren sezamu
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników Digestive
  • 2 łyżki mleka ryżowego
  • 2 łyżki stopionego masła do posmarowania
  • 2 łyżki cukru trzcinowego do posypania 

Polewa:
  • 1 szklanka przesianego cukru-pudru
  • 3 łyżki ciepłego mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
 
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Dodać drożdże, cukier, sól, masło, następnie mleko i jajko. Wymieszać i wyrabiać ręcznie przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem. Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na kilka części i układać stroną rozciętą na blaszce. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.
Następnie przygotować glazurę: zmieszać składniki na gładką masę. Ostudzone drożdżówki ozdobić polewą.

Smacznego :) 


* Przepis jest połączeniem tego i tego przepisu :)