2012/11/21

Pizza z hummusem, cukinią i bakłażanem





Ostatnio dużo się dzieje. Szykują się zmiany. Dużo zmian. Ale dobrych :) Czasu jest jak na lekarstwo ale na posta zawsze coś się znajdzie ;)

Chyba już gdzieś na blogu wspominałam o mojej hummusowej miłości ;) No a tutaj jej kolejna odsłona. Jak przygotowuję tą przekąskę zawsze mam jej potem dużo w lodówce, dzięki temu można ją zjeść na różne sposoby. Dzisiejsza propozycja nadaje się w sam raz na kolację albo lunch do pracy.

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej (z pszenną pełnoziarnistą też jest świetne!)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml wody
  • 10 g świeżych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki do pizzy:
  • hummus (najlepiej klasyczny)
  • 1-2 małe cukinie
  • 1 mały bakłażan
  • kilka czarnych oliwek
  • ser camembert 

Przygotowanie:


W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód i oliwę z oliwek. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać drożdżową miksturę i wszystko razem pomieszać drewnianą łyżką aż cała woda zostanie wchłonięta. Przełożyć na blat i zagnieść aż ciasto będzie gładkie. Początkowo może wydawać się za mokre ale po paru chwilach będzie już dobrze się zagniatało. Przełożyć je do miski, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 h aż wyrośnie.

Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte rozłożyć je na blaszce do pieczenia a na nie położyć dodatki - posmarować hummusem, ułożyć bakłażana i cukinię. Na wierzch posypać pokrojonymi drobno oliwkami i ułożyć serem camembert w plasterkach. 

Wskazówki:

Jeśli chodzi o dodatki. Hummus najlepiej będzie pasował w klasycznym smaku ale jeśli macie ochotę spróbować z innym smakiem do śmiało. Pewnie też świetnie będzie smakować.Można użyć mojego przepisu na hummus z ogórkiem kiszonym tylko pominąć w składzie ogórka ;)

Cukinię i bakłażana lekko posoliłam i podsmażyłam na patelni aby potem nie puściły mi za duzo wody.

Ja piekłam na kamieniu do pizzy (serdecznie wam polecam!) więc procedura wyglądała trochę inaczej. Najpierw trzeba nagrzać piekarnik do 180*, wstawić kamień na kratce i nagrzewać go ok. 15 - 20 minut. Następnie wyjąć kamień razem z kratką, przełożyć na niego rozwałkowane ciasto, położyć dodatki i do piekarnika na następne 20 minut.

 
:)

2012/11/15

Tahinki - kruche sezamowe ciasteczka




Od ostatniego posta minęło sporo czasu ale na szczęście wracam już (mam nadzieję!) do regularnego pisania. Pozwolę sobie zrzucić winę na przeprowadzkę a potem na problemy z komputerem ... póki co komputerowy kryzys zażegnany a ja jestem w dużej mierze przeprowadzona ;)


Ten przepis będzie miał trochę wspólnego z poprzednim ;) Chodzi o pastę tahini, którą uwielbiam dodaną do hummusu. Buszując w sieci znalazłam także inne dla niej zastosowanie tym razem na słodko. Ciasteczka są nie za słodkie, idealne do herbaty jak również pięknie zapakowane super będą się  nadawać jako jadalny prezent dla bliskich na zbliżające się Święta BN.

Składniki:
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego w temp. pokojowej lub masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkalnki Tahini
  • 3 – 5 łyżek mleka ryżowego (zwykłe mleko też się sprawdzi)
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki czarnego sezamu*

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170*. Do większej miski dodać olej/masło i utrzeć palcami z cukrem (trochę jak na kruszonkę).Następnie dodać tahini, mleko i skórkę oraz ekstrakt waniliowy.Wszystko razem wyrobić. Dodać sypkie składniki. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 15 minut.


Smacznego!



* można użyć zwykłego sezamu jeśli nie macie czarnego natomiast po pierwsze nie będzie walorów kolorystycznych ;) a po drugie smak też będzie się trochę różnił.

2012/11/14

Chocolate Coconut Bars czyli czekoladowo-kokosowe kwadraty




Coś dla wielbicieli kokosowych słodkości albo batoników Bounty ;) Bardzo proste i nie za słodkie - takie w sam raz. Udadzą się każdemu!
Zrobiłam je na urodziny mojej przyjaciółki Ani i rozeszły się migiem ;)

Składniki:
/ przepis zmodyfikowany zaczerpnięty z TheFrugalChef /
  • 225 g herbatników Digestive
  • 125 g rozpuszczonego masła
  • 400 g wiórek kokosowych
  • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 - 300 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)*

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180*.

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło i wymieszać. Prostokątną formę (o boku 30 cm) wysmarować masłem. Ciasteczkowy spód wyłożyć na blachę, ugnieść i schłodzić 10-15 minut.

Wiórki kokosowe i mleko skondensowane umieścić w większej misce. Wymieszać dobrze do połączenia składników. Rozsmarować masę na przygotowanym herbatnikowym spodzie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut aż brzegi będą lekko złote. Ostudzić.

Kiedy ciasto będzie już ostudzone do rondelka wlać śmietanę kremówkę. Podgrzać do momentu pojawienia się pierwszych bąbelków. Nie zagotować! Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 - 3 minuty. Następnie mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Kiedy masa będzie gładka wylać na ostudzony spód. Wstawić do lodówki aby czekolada stężała. Kroić na kwadraty i podawać :)

Smacznego!

* ja dałam 200 g (pół na pół - gorzka z mleczną i moja polewa była dość miękka. Jeśli chcecie mieć twardszą dodajcie więcej czekolady)

2012/11/06

Makaron z buraczkowym sosem


Czyż nie wygląda zachęcająco? Na mnie ten przepis zadziałał, głównie przez cudowny kolor ale także przez niecodzienne połączenie. Buraczki przeważnie jadam w innej formie ale odkąd spróbowałam ten przepis dodałam do repertuaru także taką wersję. Buraki posiadają mnóstwo witamin i minerałów. Mają bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:
  • 300 g buraków (3-4 średnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (plus do podania)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g razowego makaronu (rurki, świderki - na jaki macie ochotę)
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maku

Przygotowanie:

Buraczki w łupinkach ugotować do miękkości (na parze albo we wrzątku). Następnie ostudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tych na których ściera się buraczki na ćwikłę). 

Ugotować makaron tak jak lubicie najbardziej.

Na patelni albo w woku podgrzać oliwę, a na niej czosnek (uwaga żeby się nie przypalił!). Kiedy zapach czosnku będzie już bardzo intensywny dodać starte buraczki. Doprawić octem balsamicznym, winem, solą i pieprzem. Dodać cukier i mleko. Wszystko pogotować chwilę aż zgęstnieje. Dodać parmezan.
Na suchej patelni podprażyć mak ok. 1 min.

Do buraczkowej mikstury dodać ugotowany makaron oraz mak i wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!


* podstawowy przepis znaleziony u BevCooks

2012/11/02

Dyniowe croissanty



Ostatnio dużo się dzieje także bez zbędnego rozpisywania się przedstawiam Wam prosty i pyszny przepis na szybkie śniadanie albo podwieczorek. A dzięki dyniowym przetworom będę mogła cieszyć podniebienie takim smakołykiem nawet w środku zimy ;) Serdecznie polecam!

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g sera białego (najlepiej 3x mielony)
  • 125 g puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko + 1 jajko
  • cukier cynamonowy do posypania (albo inny)

Przygotowanie:

Ser biały mieszamy z puree z dyni, żółtkiem, cynamonem i cukrem. Następnie arkusz ciasta francuskiego kroimy na kwadraty. Każdy kawałek smarujemy w środku rozkłóconym jajkiem, kładziemy 1-2 łyżki nadzienia i zaklejamy brzegi na kształt trójkąta. Następnie układamy na papierze do pieczenia, smarujemy wierzch resztą jajka, posypujemy cukrem cynamonowym (może być też zwykły cukier albo cukier brązowy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15-17 minut aż będą rumiane. Studzimy i zjadamy!

Smacznego!