2013/04/29

Ciasto czekoladowo - dyniowe



Ciasto jest przepyszne, idealnie słodkie i wilgotne. Nie można poprzestać na jednym kęsie! Uda się z pewnością każdemu :)

Ciasto czekoladowo - dyniowe

Składniki:
  • 4 łyżki oleju kokosowego (w płynnej postaci) - lub jaki macie akurat pod ręką
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 5 łyżek surowego kakao (może być zwykłe gorzkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego brązowego
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki pure z dyni
  • cukier puder (trzcinowy) do posypania
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj suche składniki oprócz cukru. W drugiej  zmiksuj olej, jajka i pure z dyni. Zawartość pierwszej miski przesyp do dyniowej mikstury i zmiksuj do połączenia składników.

Przelej masę do foremki o koku 23 cm i wstaw do nagrzanego do 180* piekarnika. Piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia i posyp dla dekoracji cukrem pudrem.

Smacznego!


2013/04/24

Chleb z burakami na zakwasie, łatwy


Łatwy chleb z delikatnym ale nienachalnym buraczkowym posmakiem. Dobrze się formuje, ładnie wyrasta, ma niezbyt grubą, ale chrupiącą skórkę. Wymaga jednak trochę czasu ale jeśli mu go damy odpłaci nam się przepysznym smakiem, do którego nie potrzeba będzie już nic więcej oprócz masła. Najlepiej zacząć robić go wieczorem przed pójściem spać, a rano upiec go i mieć świeży na śniadanie.Chleb bardzo mi smakował
i na pewno jeszcze nie raz go powtórzę.


Chleb z burakami na zakwasie
Źródło: The Fresh Loaf

Składniki:
  • 425 g mąki pszennej razowej (chlebowej)
  • 200 g ugotowanych i startych buraków
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 190 g wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce. Wymieszać drewnianą łyżką a następnie zagnieść gładkie ciasto. Zagniatać około 20 minut aż będzie odchodziło od dłoni i powstanie gładka kulka.
Przełożyć do koszyka do wyrastania wysypanego mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 3 h. Składać chleb co 30, 60, 90 i 120 minut. Po trzech godzinach uformować bochenek i z powrotem włożyć do koszyka wysypanego mąką. Przykryć ściereczką i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia rano wyciągną chleb i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 h. Przed samym pieczeniem naciąć chleb.

Piekarnik nagrzać do 230*. Umieścić naczynie z wodą aby cały czas w piekarniku była para. Piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć ją do 200* i piec kolejne 40 minut.


2013/04/22

Wegańska jaglana "pizza" z cukinią i pomidorami (bezglutenowa)




Na blogu była już alternatywa dla tradycyjnej pizzy w wersji kalafiorowej. Dzisiaj kolejna - tym razem z kaszy jaglanej. W smaku pyszna z delikatnie chrupiącym akcentem aczkolwiek do tradycyjnej pizzy trochę jej daleko ;) Serdecznie polecam wszystkim ze względu na bardzo dobre właściwości kaszy jaglanej a w szczególności osobom na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej.

Jaglana "pizza" z cukinią i pomidorami

Składniki:
  • 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1.5 szklanki wody (ze szczyptą kurkumy)  + 1/2 szklanki (dodatkowo)
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • duża szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku wraz z młodą cebulką
Dodatki:
  • pomidory (ja użyłam koktajlowych ale każde będą dobre)
  • 200 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • zielone oliwki
  • mieszanka ziół do posypania 
  • ser zółty do posypania (opcjonalnie dla nie - wegan)

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną dobrze płuczemy i przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczy. Wsypujemy ją do garnka i zalewamy 1.5 szklanki wrzątku z kurkumą. Delikatnie solimy i gotujemy ok 12 minut aż cała woda wyparuje.

Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników oraz posiekany szczypiorek i 1/2 szklanki wody. Mieszamy wszystko do połączenia składników.

Przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam kamienia do pizzy i sprawdził się świetnie!). Formujemy okrągły placek. 



Na to układamy surową cukinie pokrojoną w plasterki oraz pomidory i zielone oliwki. Posypujemy dodatkowo ziołami.


Pieczemy około 35 minut w 180*. W wersji nie - wegańskiej na tym etapie możemy dorzucić ser żółty i dopiec dodatkowe 3-4 minuty.


Smacznego!

2013/04/19

Kokosowe penkejki (bezglutenowe)



Pancakes - jedno z moich ulubionych śniadań i czasem kolacji ;). Uwielbiam w każdej postaci. Najlepiej z truskawkową konfiturą polane ulubionym syropem klonowym (miodem) albo z dużą ilością jagód. I zawsze jest ich za mało ;) Kiedy nie wiem co zrobić sobie do jedzenia (a czasami tak się zdarza :P) to jest to dla mnie za każdym razem strzał w dziesiątkę!

W tej wersji są idealne dla tych, którzy naprawdę lubią kokos. Jest on mocno wyczuwalny! Jak dla mnie są smaczne i dobre. Ale i tak najbardziej lubię w wersji klasycznej.

Ciekawostka: Kokos jest doskonały dla osób cierpiących na alergie pokarmowe. Polecany jest tym, którzy uczuleni są n a orzechy, pszenicę, soję czy na inne produkty uważane za alergenne. Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna oraz o kilka razy więcej błonnika.

Kokosowe pancakes ok 8 szt.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki kokosowej
  • 1/8 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Jajka zmiksuj z mleczkiem kokosowym, solą i cukrem. Następnie dodaj mąkę kokosową razem z proszkiem. Zmiksować dokładnie wszystkie składniki.

Na patelni rozgrzać trochę oleju kokosowego. Nakładać łyżką nieduże porcje ciasta ( placuszki o ok. 7 cm średnicy). Smażyć na złoty kolor. Podawać z czym tylko macie ochotę! :)

2013/04/17

Kruche wiosenne kwiatki (kruche ciasteczka)



Czyż nie są urocze ;)??
Sam pomysł na ich wygląd znalazłam  w internecie. Wykonanie tak mi się spodobało, że długo nie musiałam czekać. Wzięłam mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka i zrobiłam :)
Ciacha są delikatne i słodkie. Raczej nie z kategorii "dietetycznych". Takie idealne dla łasuchów ;) Dodatek barwionego cukru można pominąć. Tez będą świetne!


Kruche wiosenne kwiatki (kruche ciasteczka)

Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek cukru kryształu (opcjonalnie)
  • różowy barwnik w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W dużej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt waniliowy i dobrze zmiksować. 
W mniejszej misce połączyć mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Suche składniki przesiać do maślanej masy. Zmiksować do połączenia ,a następnie zagnięść rękoma. Uformować kulę i schłodzić około 30 minut. 

Do woreczka strunowego nasypać cukier, dodać szczyptę barwnika i 2-3 kropelki wody. Zamknąć woreczek i dobrze potrząsną aż cały cukier zabarwi się na pożądany kolor.

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w kolorowym cukrze. Ułożyć na papierze do pieczenia i naciąć nożyczkami 2 razy po przekątnej i jeszcze dodatkowy raz tak aby kulka po rozwinięciu przypominała rozwinięty kwiatek.

Pinterest
Ułożone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczka piec około 10 - 12 minut w 180*. Studzić na kratce. A następnie jeść :)

2013/04/15

Lazania z macy z cukinią (Zucchini Matzo Lasagne)


Od dłuższego czasu szukałam razowego makaronu na lasagne - niestety bezskutecznie. Właśnie dlatego postanowiłam zrobić eksperyment i stworzyć proponowaną wersję. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)  Powiem szczerze, że w smaku naprawdę nie odbiega od tradycyjnej. A jest o wiele zdrowsza!

Lazania z cukinią i macą

Składniki:
  • 200 g pełnoziarnistej macy
  • 500 g startej cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g sera ricotta
  • puszka pomidorów
  • 50 g sera żółtego (do posypania)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za farsz: cukinię trzeba zetrzeć na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy do momentu aż cebula będzie szklista. Następnie dodajemy czosnek. Jak czosnek będzie juz trochę podsmażony dodajemy startą cukinię. Całość powinna się smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.

Pomidory miksujemy na gładką konsystencję.

Do naczynia żaroodpornego wylewamy na dno trochę sosu pomidorowego. Na to kładziemy macę, następnie masę z cukinii. Następnie maca, masa z cukinią oraz 3-4 łyżki sosu pomidorowego. I tak kolejne warstwy. Na ostatnią warstwę masy z cukinii kładziemy macę, posypujemy serem i zalewamy resztą pomidorów. 

Pieczmy około 25-30 w 180*

Smacznego!


2013/04/12

Migdałowo - orzechowe ciasteczka (zdrowe ciastka bez cukru i mąki)


Dzisiaj już piątek! :) 

Mi ten tydzień niesamowicie szybko minął i cieszę się bardzo na łikend :)

Może już nie dzisiaj, odpocznijcie sobie! Ale jutro albo w niedzielę zabierzcie się koniecznie za upieczenie tych ciasteczek! Są boskie! Raczej nie z kategorii "tych bardzo słodkich" ale jako zdrowa i delikatnie słodka przekąska w ciągu dnia, kiedy chcecie sobie coś przegryźć.

Migdałowo - orzechowe ciasteczka

Składniki:
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub płynnego miodu)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao

Przygotowanie:

Masło orzechowe, olej, jajko i syrop umieszczamy w misce. Mieszamy do połączenia. Dodajemy migdały wymieszane z sodą, kakao i posiekane orzechy. Wszystko mieszamy.

Układamy kulki na blaszce. Pieczemy około 15-17 minut w 180*

Smacznego!

2013/04/10

Ciasto migdałowe z całą pomarańczą (bez cukru, mąki i tłuszczu)


Cześć!! :)

Dzisiaj przepis na super zdrową wersję ciasta bez grama cukru oraz mąki i tłuszczu. Mówię Wam  - same pyszności :) 
Z przepisem spotkałam się u Magdy i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować a to ze względu na to, że: po pierwsze ciacho jest super zdrowe, po drugie nie ma cukru więc można jeść bez wyrzutów sumienia ;) a po trzecie .... miksuje się tutaj pomarańcze w całości !!! - i to przekonało mnie najbardziej, bo nigdy nie spotkałam się z takim procederem ;)
Ciasto jest wilgotne i nie za słodkie. Takie w sam raz. Aczkolwiek jeśli wolicie słodsze ciasta  - proponuję dodać więcej syropu/miodu. Ze względu na to, że miksowane są tu całe pomarańcze ich smak jest mocno wyczuwalny z lekka nutą goryczy.. Polecam do wypróbowania :)

Migdałowe ciasto z całą pomarańczą

Źródło: FitFoodPolska

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 6 jajek
  • 250 g zmielonych migdałów
  • 150 g syropu z agawy (lub miodu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem i zostawić w misce z wodą na 2h. Potem dobrze wysuszyć.

Do kielicha blendera wrzucić jajka i syrop z agawy (lub miód). Zmiskować. Następnie wrzucić sparzone całe pomarańcze ze skórką* i zmiksować na jednolitą masę. Dodać zmielone migdały z proszkiem do pieczenia i zmiksować po raz ostatni.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Posypać płatkami migdałowymi.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180* przez 45 minut! Po upieczeniu ostudzić i następnie jeść bez skrupułów ;) Najlepiej oglądając kanał Magdy bo można się tam dowiedzieć wiele wartościowych rzeczy :)





* ja pokroiłam je na mniejsze kawałki, żeby się lepiej miksowało ale Magda dała w całości :)

2013/04/08

Ziołowo - owsiane krakersy z serem feta



Jak Wam minął weekend? Mi bardzo dobrze :) Odpoczęłam i wzięłam również udział w Festiwalu Podróżników Trzy Żywioły w Krakowie. Super gratka dla miłośników podróżowania. Serdecznie Wam polecam jeśli jeszcze na nim nie byliście.

Również udało mi się zobaczyć film, który czekał już na mnie od dłuższego czasu. Mowa to o filmie: Musimy porozmawiać o Kevinie. Film nie należy do miłych, łatwych i przyjemnych niemniej jednak bardzo Wam polecam.

A do filmu, wiadomo - przydałoby się coś do pochrupania ;) I tak powstały super zdrowe krakersy, które przygotowuje się bardzo szybko. Jestem pewna, że będą Wam smakować!

Ziołowe - owsiane krakersy z serem feta

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych (błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 100 g fety

Przygotowanie:

W misce wymieszać suche składniki. Następnie jajka ubić z olejem. Wlać mieszaninę do suchych składników. Dodać pokruszony ser feta. Wszystko pomieszać do połączenia składników.

Na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć masę. Wziąć drugi arkusz papieru. Pomiędzy arkuszami rozwałkować masę na grubość ok. 5 mm. zdjąć arkusz z wierzchu. Następnie nożem wykroić kwadraty (albo inne kształty jakie chcecie).

Wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika. Piec ok. 25 minut.

Delikatnie przestudzić i można podawać od razu z ulubionym dipem albo same. Zupełnie wystudzone też świetnie smakują.

Smacznego!




2013/04/04

Gryczane pierogi z hummusem i burakami




O mojej wielkiej miłości do pierogów wspominałam już kilka razy. Tak samo jak i do hummusu ;) Pomyślałam: dlaczegóżby nie połączyć ich w jedno pyszne danie??? I połączyłam...wyszło przepyszne.Ciasto gryczano-razowe jest cięższe niż tradycyjne pierogowe niemniej jednak tu sprawdza się idealnie. Do smaku dodałam za'atar, na który przepis jest w poprzedniej notce.

Gryczane pierogi z hummusem i burakami

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka maki pszennej razowej
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 1.5 szklanki maślanki
Składniki na farsz:
  • 3 ugotowane buraki (średniej wielkości)
  • 1 szklanka hummusu
  • sól
  • 1 łyżeczka za'atar 
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać hummus. Wymieszać i doprawić. Odstawić i zabrać się za przygotowywanie ciasta.

Mąki wsypać do miski, dodać sól i maślankę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok 3-4 mm i szklanką wykrawać kółka.

Na wykrojone placki nakładać farsz następnie dokładnie skleić. Trzeba uważać aby farsz nie dostał się w miejsce sklejania bo przy gotowaniu pierogi nam się rozkleją.

Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotować ok 5 minut od wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną albo podsmażoną cebulką.

Smacznego!

2013/04/02

Za'atar (Zatar)


Za'atar (Zatar) to popularna w krajach Bliskiego Wschodu mieszanka przypraw. W jej podstawowym składzie znajduje się sumak, sezam i tymianek oraz sól. Można spotkać również wersje z oregano albo majerankiem. Kapitalnie sprawdza się jako przyprawa do pieczonych warzyw, sałatek a dla męsożerców do marynowania czy przyprawiania mięsa i ryb ;)

W następnym poście podzielę się z Wami przepisem na przepyszne pierogi z dodatkiem właśnie tej przyprawy.



Za'atar

Składniki:

  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sumaku
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. 

Voilà :)

Przełożyć do szczelnego słoiczka i przyprawiać tą przyprawą co się da ;)

Smacznego!