2013/07/25

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca i miętą


Pyszna, nieskomplikowana i szybka zupa. Bardzo pożywna. Z orzeźwiającą nutą mięty - w sam raz na lato :)

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca i miętą

Składniki:
  • 1 kg marchewek
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej mięty (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka podpieczonych orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca podpiekamy na suchej patelni (lub w piekarniku).

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir. Smażymy całość ok 2-3 minut. Następnie wsypujemy wymieszane przyprawy i mieszamy. Teraz czas na pokrojoną marchewkę. Całość mieszamy krótką chwilę i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut, aż będzie miękka. Wlewamy sok z cytryny, a następnie dodajemy miętę i orzechy. Gotujemy całość jeszcze około 5-7 minut. Miksujemy wszystko na zupę krem przy pomocy blendera.

Smacznego!


A tu wersja na YouTube :)

2013/07/18

Jogurtowo - dyniowe ciasto z czereśniami





Dziś proponuję szybkie ciasto jogurtowe. Miałam ochotę na coś prostego. Nieskomplikowanego. Idealnego do herbaty. Upiekłam więc ciasto, które właśnie takie jest. Ciasto, do którego pasuje każdy owoc, który macie pod ręką, a jak nie macie to zawsze możecie wrzucić orzechy, mak lub to na co akurat macie ochotę :)

Jogurtowo - dyniowe  ciasto z czereśniami

Składniki:
  • 3 jaja
  • 200 g jogurtu naturalnego (ja używam grecki)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki dyniowej (zmiksowane na proszek pestek dyni)
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g oleju kokosowego (lub masła)
  • dowolne owoce - u mnie czereśnie :)
  • pestki dyni do posypania
Idealnie by było jakby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę :)

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać powoli jogurt. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do jogurtowej masy. Na samym końcu wlac olej kokosowy i krótko zmiksować.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać gotowe ciasto. Na górze poukładać owoce. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić ciasto, piec 40-50 minut.
Po upieczeniu ostudzić w formie.
Smacznego!

2013/07/13

Deser limonkowy z tofu i malinami + Filmik


Dzisiaj kolejny filmik, a w nim przepis na przepyszny, prosty i zdrowy deser limonkowy. Świetnie nadaje się na upalne dni za sprawą swojego orzeźwiającego smaku. Idealnie pasować będą do niego również truskawki lub jagody.

 


Deser limonkowy z tofu i malinami
Inspiracja - książka: Widelec zamiast noża

  • 340 g tofu jedwabistego (silken tofu - zwarte)
  • 1/2 szklanki syropu z agawy
  • sok z 1 limonki
  • 125 g malin (może być więcej jeśli tylko macie ochotę)

Wszystkie składniki (oprócz malin) miksujemy w misce na gładką masę przy pomocy blendera. Następnie na zmianę z malinami przekładamy do naczynia, z którego będziemy je jeść :) Można zajadać od razu, niemniej jednak zalecam schłodzić w lodówce, przynajmniej dwa kwadranse.

Na zdrowie!

Pokochaj tofuOrganizator: Czarnula75

2013/07/10

Gadżar wada - indyjskie krokiety z marchwi z przyprawami



Przepis zainspirowany recepturą pochodzącą z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja Dasa, którą od dłuższego czasu magluję w kuchni na okrągło. Książka jest rewelacyjna. Jeśli ktoś nie miał jej jeszcze w rękach to gorąco polecam. Jest to zbiór wegetariańskich potraw kuchni indyjskiej. Nie zawiodłam się na żadnym z przepisów a sporo już wypróbowałam. Taki mały skrawek moich wymarzonych Indii w mojej małej kuchni :) 

Krokiety, a raczej małe kotleciki są przepyszne. Idealnie spełnią się w roli przekąski lub dodatku do obiadu. Smakują wyśmienicie podawane na gorąco jak i w temperaturze pokojowej.

Gadżar wada
Żródło: Kuchnia Kryszny

Składniki:
  • 250 g marchewek (startych na drobnych oczkach)
  • 100 g mąki z grochu włoskiego
  • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki płatków słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Do startej marchwi dodać pozostałe składniki. Następnie dodawać po trochę wody, tak aby otrzymać wystarczająco gęstą pastę, która nie będzie rozpadać się podczas smażenia.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, z wystarczającą ilością tłuszczu do usmażenia krokietów. Nabierać ciasto łyżką do lodów. Smażyć około 4-5 minut, aż z obydwu stron będą lekko brązowe. Odsączyć z tłuszczu. 

Na zdrowie!


2013/07/08

Sernik z truskawkami





Po krótkiej przerwie wracam z . . . kolejnym sernikiem (tak tak nie wydaje wam się - mój sernikowy szał dalej trwa !)

Prosty sernik - taki jaki lubię - wilgotny i raczej z kategorii tych cięższych, z dodatkiem ulubionych truskawek. Polecam upiec go dzień wcześniej do łikendowej kawy.

Sernik z truskawkami

Spód:
  • 225 g ciastek Digestive
  • 110 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego potrójnie mielonego
  • 1.5 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 budynie śmietankowe
  • truskawki (plus opcjonalnie cukier)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciastka kruszymy na drobno i mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy do przygotowanej foremki (o boku 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy blachę z przygotowanym spodem do lodówki.
Następnie ser biały i cukier umieszczamy w dużej misce i powoli ucieramy z cukrem.  Dodajemy po jednym jajku ( miksujemy dobrze po dodaniu każdego jajka, następne dodajemy dopiero gdy poprzednie będzie dobrze zmiksowane z serem). Dodajemy budynie i śmietanę kremówkę. Miksujemy chwilę do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 170*C.
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny i cukrem (według uznania). Wylewamy masę serową na przygotowany spód. Na powierzchni sernika, przed wstawieniem go do piekarnika,robimy esy floresy ze zmiksowanych truskawek (zrobiłam kropki, które rozprowadziłam przy pomocy wykałaczki).
Wstawiamy sernik i pieczemy ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (wszystko stężeje po ostudzeniu).
Studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wkładamy sernik na noc do lodówki (a przynajmniej na kilka godzin).

i tyle ;)

Na zdrowie!