2013/09/18

Sernik z jagodami i lemon curd




Pierwszy pourlopowy post . . . . i czy będziecie zaskoczeni, że znowu jest sernik ;) ?? Już chyba nie będę wspominać poraz kolejny o mojej wielkiej sernikowej miłości tylko po prostu Was zaproszę do wypróbowania :)

Sernik z jagodami i lemon curd

Składniki:

Spód:
  • 150 g ciastek digestive
  • 70 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (3 x mielonego)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
Ponadto:
  • 3-4 łyżki lemon curd ** 
  • jagody (około 150 g)

** Lemon curd

Składniki:

  • 200 g cukru 
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 1 łyżka oleju kokosowego  
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.



Na początek zabieramy się za spód: Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę (o śr. 18 cm) wykładamy ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 


Następnie w dużej misce dodajemy po kolei do sera  wszystkie składniki (za wyjątkiem jajek) i miksujemy do połączenia składników. Teraz dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy ponownie. Nie za długo, tylko do połączenia składników. 
Piekarnik nagrzewamy do 200*. Na przygotowany ciasteczkowy spód wylewamy  masę serową. Następnie łyżeczką nakładamy lemon curd i robimy esy floresy. Posypujemy na wierzchu jagodami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160*. Pieczemy około 50 - 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 


**
Przygotowujemy lemon curd:


Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając. Pogotować (nadal mieszając) przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i znów pogotować przez 2 minuty. Przełożyć do słoiczka i przechowywać po ostudzeniu w lodówce przez max. 2 tygodnie.
Smacznego :)! 

2013/09/12

Proste kruche ciasto z owocami




Dzisiaj bedzie szybki urlopowy post bez zbednego gadania ;) takze zapraszam Was na ciacho a ja ide sie dalej urlopowac. Trzymajcie sie!


CIASTO KRUCHE:
  • 420g  mąki (ok. 3 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

BEZA:
  • 5 białek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kisiel (ja użyłam truskawkowy)

PONADTO:

ok 400 g owoców (ja dałam jagody i truskawki)

Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, miękką margarynę i żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto i wstawiamy do zamrażarki na około 30 minut. 

Następnie dzielimy ciasto na dwie części (1/3 : 2/3). Większą część rozwałkowujemy i wykładamy w natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy (ja użyłam standardowej formy do tarty). Owoce dokładnie myjemy, odsączamy z nadmiaru wody i układamy na surowym cieście. 

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i kisiel. Delikatnie mieszamy szpatułką. Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce. Na bezę ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.

Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170*. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zjadamy całą blachę ;)






2013/09/04

Drożdzówki z serem i jagodami


Jak wspominałam na Twarzoksiążce do października będę dosyć zajęta i z tego też powodu jestem (i będę) mało dostępna na blogu, ale mam nadzieję, że wszystko uda się tak jak chcę i wrócę znowu do regularnego blogowania. Tymczasem trzymajcie kciuki ;)

Tym razem zapraszam Was na przepyszne drożdżówki z serem i jagodami. Polecam, są naprawdę doskonałe. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia z kubkiem ulubionej herbaty.



Drożdzówki z serem i jagodami

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 400 g białego sera (3 x mielonego)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • jagody

Do posmarowania: roztrzepane jajko

Na początku należy zrobić zaczyn z drożdży oraz odrobiny mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
W tzw. międzyczasie podgrzać lekko mleko, wymieszać z masłem resztą cukru i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę oraz zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte, w temperaturze pokojowej, na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać na gładką masę.

W momencie gdy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte - formować z niego okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Teraz w każdej bułeczce robić zagłębienie (najlepiej dnem filiżanki lub szklanki), a następnie napełnieć je masą serową i posypywać jagodami. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200* C. Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.

Na zdrowie!