2011/11/06

Sernik nowojorski





Jest to jeden z najpopularniejszych serników i na całym świecie ma swoich koneserów.Ja jestem typowym sernikożercą ale to jest jeden z tych serników, które uwielbiam.Kremowy, aksamitny i delikatny a dzięki kąpieli wodnej wychodzi idealny!Jeśli jest jednak ktoś kto jeszcze go nie próbował to polecam!! Posiłkowałam się tym przepisem.

Składniki na spód:

  • 70 g masła, roztopionego
  • 140 g ciastek digestive (zrobiłam tym razem pół na pół z herbatnikami ale nie jest to najlepszy pomysł ;)
Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml gęstej śmietany (tym razem dałam 36% ale może być kwaśna 18%)
 Polewa:
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Spód: Ciastka rozgnieść na drobno , wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

Masa serowa:  
Wszystkie składniki umieścić w misce  i zmiksować bądź wymieszać, do gładkości - tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. 
Z uwagi na to, że będzie to sernik pieczony w kąpieli wodnej, trzeba foremkę owinąć podwójną filią aluminiową aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody do sernika podczas pieczenia. W następnej kolejności umieścić foremkę w naczyniu żaroodpornym i nalać wrzącej wody do wysokości sernika. 
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30-40 minutaż sernik będzie ścięty z wierzchu.
Wyłączyć piekarnik. Sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę ale trzeba pamiętać aby lekko uchylić drziczki. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez całą noc.


2 komentarze: