2012/05/13

Panir - tradycyjny indyjski ser domowy



Panir jest tradycyjnym indyjskim serem domowym, wyglądem przypomina nasz polski ser biały ale jest delikatniejszy w smaku i nie jest taki ciężki. Panir można użyć do rożnych potraw (można smażyć i piec ponieważ się nie topi) albo jeść samego. Polecam serdecznie :)

Składniki:
  • 1.5 l pełnego mleka (nie może być UHT)'
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • soku z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia, gdy  zacznie się gotować, wlewać powoli wcześniej zmieszany jogurt z sokiem z cytryny, cały czas delikatnie mieszając. Najpierw mleko zrobi się przezroczyste, a potem zacznie oddzielać się gąbczasty ser – panir. Jeśli serwatka nie zrobi się przezroczysta, należy dodać jeszcze soku z cytryny. Kiedy ser oddzieli się już całkowicie od serwatki, trzeba wyłączyć gaz. Wcześniej przygotować sitko z wyłożoną gazą. Gotowy ser przelać na sitko. Im dłużej trzyma się serwatkę z serem na gazie, tym ser jest twardszy.

Smacznego :) 

* z tej porcji powinno wyjść około 175 g sera panir
* Pomysł zaczerpnięty tutaj.

10 komentarzy:

  1. No ciekawe :D A do czego by go użyć? Naleśniki z serem np? Rozumiem, że smak cytrynowy ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ten smak nie do końca jest cytrynowy ;) Cytryna tylko skwasiła mleko, a ser sam w sobie nie ma jakiegoś konkretnego smaku ;)
      Ja go z naleśnikami nie podawałam ale np. z sosem szpinakowym do ryżu albo makaronu. W jednej indyjskiej knajpie jadłam go z takim jakby gulaszem i tam zamiast mięsa był ten ser. Jest bardzo delikatny w smaku i do ostrego sosu jest świetnym dodatkiem.

      Dobry też jest do sałatek i na kanapki (:

      Usuń
  2. Super! Uwielbiam, muszę tylko pełne mleko zakupić, bo w domu tylko 1,5% dostępne!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam okazji go próbować, a zawsze byłam ciekawa co to za serek. może się skuszę i wykorzystam Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiem, że jest jeszcze wersja bez jogurtu tylko z samym sokiem cytrynowym, ale takiej jeszcze nie próbowałam - następnym razem może wytestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, fajne. szczególnie jako dodatek do gulaszu :) zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam już o tym serku. Muszę wypróbować, bo zapowiada się smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witamy, miło "na kogoś ciekawego w sieci" będziemy się teraz poznawać

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam go w ubiegłym tygodniu w indyjskiej restauracji i był bardzo smaczny. No a teraz okazuje się, że można go zrobić w domu, super!

    Pozdrowienia,
    Ediht

    OdpowiedzUsuń