2012/06/16

Orkiszowe naleśniki z buraczkami i kaszą jaglaną




Pożywne, proste i ciekawe danie. W sam raz na szybki obiad po pracy.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (plus ewentualnie 3-4 łyżki)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Składniki na farsz:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na miękko
  • 2 buraczki, ugotowane, starte na drobnym oczku
  • 1 cebulka – pokrojona w drobniutką kostkę
  • majeranek
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • kmin rzymski
  • sól
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Zaczynamy od naleśników: mleko pomieszać z wodą i dodać jajko. Do rozmieszanej mikstury dodawać po trochę mąki, doprawić solą i cukrem, a następnie wlać oliwę. Odstawić na 30 minut i smażyć naleśniki. Z podanej porcji wyjdzie około 10 szt.

Teraz czas na farsz. Kaszę należy dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem!!! (aby pozbyć się goryczy). W garnku zagotować ok. 1.5 szklanki wody, lekko osolić i wsypać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka).

Następnie pokroić cebulkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, dusić kilka minut pod przykryciem. W trakcie obrać buraczki i zetrzeć je na drobnej tarce. Po kilku minutach dodać do cebulki przyprawy oraz buraczki. Delikatnie mieszając, połączyć wszystkie składniki, przykryć i dusić dalej. Jak uznacie że farsz jest zbyt suchy lub że się przypali, można dolać odrobinę wrzątku. Gdy kasza będzie gotowa, dodać ją do buraczków, lekko posolić. Dusić jeszcze kilka minut, wyłączyć a po chwili dodać śmietanę. Aby nadać buraczkom bardziej wyrazistego smaku można dodać sok z cytryny.

Usmażone naleśniki smarować tak przygotowanym farszem i podawać z kwaśną śmietaną. 
Smacznego!


* pomysł po modyfikacjach zaczerpnięty tutaj.

13 komentarzy:

  1. ciekawie nadziane :D wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooj dawno nie jadłam buraczków:) apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To niesamowite i pewnie trudno Ci będzie w to uwierzyć, ale nigdy nic z mąki orkiszowej nie robiłam! Nie piekę pieczywa sama, więc od czasu do czasu chleb orkiszowy kupuję w sklepie.

    Ale te naleśniki mnie zainteresowały, jestem ciekawa jak się zmieni smak gdy zastąpi się połowę mąki pszennej w cieście naleśnikowym właśnie orkiszową. Chciałabym spróbować :)

    Pozdrawia serdecznie,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie są bardziej treściwe i mniej da się ich zjeść niż takich normalnych ;)

      Usuń
  4. Nadzienie oryginalne i kuszące. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie połączenie! W życiu bym o nim nie pomyślała. Ale naleśniki wyglądają baaardzo zachęcająco :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. oo, jakie połączenie;))
    pierwsze słyszę, ale wiedzę, że wyszło, jestem mega zaskoczona;D



    pozdrawiam,
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  7. musiałam zajrzeć, bo te naleśniki wyglądają jak wielkie języki 9rym niechcący) fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiem, jak smakuje coś zrobione z mąki orkiszowej a tym bardziej kasza jaglana, chyba muszę zacząć więcej próbować nowych smaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takich nie jadłam, ale strasznej ochoty mi narobiłaś:))

    OdpowiedzUsuń