2012/09/14

Szarlotkowy sernik z karmelem





Od kilku dni chodził za mną sernik na przemian z szarlotką ;) Nie mogłam się zdecydować na co bardziej mam ochotę aż znalazłam ten przepis i już wiedziałam, że będzie to idealne połączenie dla kogoś tak niezdecydowanego jak ja ;) Po kilku modyfikacjach wyszło przepyszne ciasto, które nie smakuje ani jak sernik ani jak szarlotka ale jest tak obłędne, że nie doczekało następnego dnia ;) Ja wpisuję je na stałe do mojego repertuaru :)

Składniki na ciasto z tego przepisu:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serowo-szarlotkową:
  • 500 g sera białego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 3 średnie jabłka
  • 1 łyżka bułki tartej (u mnie grahamka)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego z cynamonem
Składniki na kruszonkę:
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki otrębów (błyskawicznych)
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • sos karmelowy (ja rozpuściłam cukier aż zrobił się karmel i dolałam do tego podgrzanej śmietanki kremówki w proporcji 1:1)*

Przygotowanie:

Na początek zabieramy się za ciasto. Miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Po kolei dodawać jajko (i zmiksować) a następnie żółtko (i zmiksować). W osobnej misce należy połączyć wszystkie suche składniki. Dodawać po trochę do masy maślanej i miksować do połączenia. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Nagrzać piekarnik do 180*C. Ciasto rozwałkować na grubość około 0.5 cm*. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec około 13 minut aż będzie lekko złote.

Podczas gdy  ciasto będzie się piekło zabieramy się za masę serowo-szarlotkową. Ser, cukier z wanilią i cukier puder zmiksować na głądką masę a następnie dodać jajka. Jak juz wszystkie składniki będą połączone odstawić na bok.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier z cynamonem oraz bułkę tartą i wymieszać. Odstawić.

Teraz kruszonka: wszystkie suche składniki wymieszać w niedużej misce dodać masło i połączyć razem aż wyjdzie kruszonka.

Kiedy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika. Wylać masę serową, na wierzch położyć starte jabłka i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180* ok 40 minut. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Kiedy ciasto przestygnie polać je sosem karmelowym i zostawić w lodówce na minimum 2 h a najlepiej całą noc (o ile wam się uda :P)





Smacznego!

* ( na moją blaszkę 24cmx24cm zużyłam ok 2/3 ciasta)

* za radą Nigelli wsypałam cukier na suchą patelnię i nie mieszałam go tylko co jakiś czas potrząsałam patelnią. W trakcie podgrzałam lekko śmietankę i dolałam do karmelu. Trzeba uważać bo reakcja będzie dość wybuchowa. Następnie przez chwilę pomieszałam aż wszystko się idealnie połączyło.

24 komentarze:

  1. mm ,ten karmel <3
    ser ,jabłka , wszystko co najlepsze w jednym !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :) Karmel w szarlotce to pomysł, który po prostu nie może zawieść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, to musi być bardzo pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, cudownie połączyłaś swoją zachciewajkę!!!! Pysznie! Jestem pod wrażeniem!!! Bardzo apetyczny przepis, jak mi sie zachce tych dwóch ciast naraz, to już wiem, co upiekę;)

    p.s. za mną chodzi sernik...dyniowy..., chyba dziś albo w weekend go zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, to jest ciasto idealne! Połączenie moich 3 ukochanych składników w kuchni! :) Przepis zdecydowanie zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. iście genialny sernik:) chyba lepszego połączenia nie da się wymyślić;) i jak się chce wszytsko na raz to ciasto jest idealne!:D sernik, szarlotka i karmel w jednym! istne szaleństwo:D

    OdpowiedzUsuń
  7. dodatek karmelu jest boski :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba najbardziej kusi mnie karmel ;) Jak będę mieć nadmiar sera i jabłek, to już wiem, co z nimi zrobić.
    Tymczasem chciałam poinformować, że nominowałam Twojego bloga w The Versatile Blogger Award. Nie wiem, czy już miałaś przyjemność. Zabawa oczywiście dobrowolna i wymagająca trochę wysiłku (pisać osobie!). Mimo to zapraszam :)
    http://pass-the-food.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest po prostu najlepsze polaczenie na swiecie, aż mi slinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  10. fiu fiu. niezłe połączenie ;) zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  11. Karmel mile widziany w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik, szarlotka i jeszcze karmel - to jest warte grzechu.

    OdpowiedzUsuń
  13. dodatek karmelu, już to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! A mi zachciało się samej szarlotki :))

    Buziaki,Magda
    PS.Zapraszam na nową notkę

    OdpowiedzUsuń
  15. sernik, szarlotka, karmel w jednym kawałku ciasta *.* ideał!

    OdpowiedzUsuń
  16. o mamusiu... połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Połączenie dwóch klasyków i do tego ten karmel... to bez wątpienia musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Supeeer! To musi być bardzo, bardzo pyszne :P Na pewno spróbuję gotować ten cud!! (Przepraszam, jeszcze nie mówię bardzo dobrze po polsku!)
    Giada

    OdpowiedzUsuń