2013/06/13

Mocno truskawkowa tarta na kokosowym spodzie


Kto nie lubi truskawek ?? Ja zawsze czekam na nie z utęsknieniem, a potem objadam się nimi do woli ;) I przerabiam na wszelkie możliwe sposoby, aż w końcu przyjdzie czas kiedy wylądują w zamrażalce aby zostać ze mną na trochę dłużej ;) No ale nie ma co za bardzo wybiegać w przyszłości i trzeba żyć tu i teraz ;) I korzystać z truskawek póki są !

Mocno truskawkowa tarta na kokosowym spodzie

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki cukru pudru (trzcinowego)
  • 70 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa truskawkowa:
  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 jajo
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła jeśli nie macie)

Przygotowanie:

Ciacho: Mąki mieszamy w średniej wielkości misce. Dodajemy cukier puder. Następnie zimne masło pokrojone w kostkę i ucieramy w dłoniach na kruszonkę. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej dwa kwadranse. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremkę do tarty. Wstawiamy na 15 minut do zamrażalnika (dzięki temu nie zsunie nam się z rantów foremki podczas pieczenia). Pieczemy około 25 minut w 180*, aż spód będzie złocisto - brązowy. Odstawiamy do przestudzenia.

Nadzienie: Wszystkie składniki wrzucamy do wysokiego pojemnika i miksujemy za pomocą blendera. Przekładamy do rondelka i zagotowujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając (zajmie to około 5 minut). Gotujemy około 1 minuty i odstawiamy. Kiedy lekko przestygnie przekładamy  na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.


Na zdrowie!

12 komentarzy:

  1. Nigdy jeszcze nie robiłam tarty, a wygląda tak łatwo i smacznie. Muszę kupić blaszkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda po prostu cudownie. Niewiele razy w swoim życiu robiłam tartę, takiej to nawet nigdy... A kusisz, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos i truskawki? Jestem jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany jaka bajeczna:) cudne kolorki i z pewnością niebo w gębie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosze o kawałek, kocham kokos i truskawki;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mąka kokosowa?? Nie wiedziałam że coś takiego istnieje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie idealne - kokos i truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, wyróżniłam Twój blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!
    A tarta powala

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda super i pewnie też tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń