2010/08/05

Clafoutis z wiśniami

Uwielbiam clafoutis :) Jest proste i każdemu smakuje. Najbardziej lubię co prawda z czereśniami, ale akurat miałam wiśnie więc zrobiłam takie ło ;P Mam swój wypróbowany przepis, przywieziony prosto z Francji, ale tu zamieszczam zaczerpnięty z rogalika. Jest dobre ale to chyba jednak nie do końca o co mi chodziło. Spróbować można ;)

Składniki:
  • masło do wysmarowania foremki (u mnie 20 cm foremka do sufletu)
  • 250g wiśni z pestkami
  • 2 jajka
  • 80g mąki
  • 80g roztopionego i ostudzonego masła
  • 80g cukru
  • 150ml mleka
  • 1 laska wanilii

Jajka ubijamy z cukrem. Mieszając wlewamy masło i mleko. Dodajemy wanilię i mąkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy masłem  i układamy na spodzie wiśnie. Delikatnie wlewamy ciasto. Wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Masło, które nam pozostało kroimy na kawałki i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy jeszcze około 30 minut. Posypujemy warstwą cukru i odstawiamy na kilka minut. Podajemy na zimno lub na ciepło :)



3 komentarze:

  1. Pysznie wyglada, jestem wielka fanka !
    Bardzo lubie z brzoskwiniami:)
    Pozdrawiam


    www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wygldaja te wisniowe kulki

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przesmacznie!

    Pozdrawiam!
    Paula

    OdpowiedzUsuń