2010/08/04

Sernik z resztką truskawek na kruchym spodzie

Mimo, że truskawki już prawie się skończyły, to nie mogłam się oprzeć temu plackowi i podbiegłam po parę na targ :) Jest pyszny, delikatny i sernikowy :D a jeszcze w połączeniu z truskawkami....Minam :) Nikogo nie trzeba było do niego namawiać. Polecam gorąco - chociaż ciacho lepsze jest jak postoi całą noc w lodówce ;P



Migdałowe kruche ciasto:
  • 70g masła120g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli


Ugniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki Następnie rozprowadzamy po foremce wysmarowanej cienko masłem. Kruche ciasto tylko podpiec 15 min w 180 stopniach w piekarniku.
Potem na gorące ciasto położyłam truskawki i zalałam masą serową.
Temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam ok 20min. Następnie piekarnik wyłączyłam i czekałam aż ciasto niemalże ostygnie w piekarniku.

Masa sernikowa:
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 czubate łyżki naturalnego jogurtu
  • 4 czubate łyżki twarogu mielonego

Z białek ubiłam pianę, resztę składników zmiksowałam z żółtkami, na koniec dodałam pianę.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. ja również bym się mu nie oparła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypiek w sam raz na sezon truskawkowy 2012 :)

    OdpowiedzUsuń