Mimo, że truskawki już prawie się skończyły, to nie mogłam się oprzeć temu plackowi i podbiegłam po parę na targ :) Jest pyszny, delikatny i sernikowy :D a jeszcze w połączeniu z truskawkami....Minam :) Nikogo nie trzeba było do niego namawiać. Polecam gorąco - chociaż ciacho lepsze jest jak postoi całą noc w lodówce ;P
Migdałowe kruche ciasto:
- 70g masła120g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 jajko
- duża szczypta soli
Ugniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki Następnie rozprowadzamy po foremce wysmarowanej cienko masłem. Kruche ciasto tylko podpiec 15 min w 180 stopniach w piekarniku.
Potem na gorące ciasto położyłam truskawki i zalałam masą serową.
Temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam ok 20min. Następnie piekarnik wyłączyłam i czekałam aż ciasto niemalże ostygnie w piekarniku.
Potem na gorące ciasto położyłam truskawki i zalałam masą serową.
Temperaturę zmniejszyłam do 150 stopni i piekłam ok 20min. Następnie piekarnik wyłączyłam i czekałam aż ciasto niemalże ostygnie w piekarniku.
Masa sernikowa:
Z białek ubiłam pianę, resztę składników zmiksowałam z żółtkami, na koniec dodałam pianę.
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 czubate łyżki naturalnego jogurtu
- 4 czubate łyżki twarogu mielonego
Z białek ubiłam pianę, resztę składników zmiksowałam z żółtkami, na koniec dodałam pianę.
Smacznego :)
ja również bym się mu nie oparła ;)
OdpowiedzUsuńWypiek w sam raz na sezon truskawkowy 2012 :)
OdpowiedzUsuń