2012/01/23

Chleb ze słonecznikiem idealny na kanapki


Jeśli tylko mam czas staram się piec chleb w domu....jak dla mnie nie ma porównania ze sklepowym. Ten jest pyszny i bardzo ładnie się kroi. Najlepszy jest w dniu pieczenia po ostudzeniu albo na drugi dzień. Polecam!

Składniki:
  • 3 filiżanki* mąki
  • 1/2 filiżanki mleka
  • 1/2 filiżanki ciepłej wody
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
Przygotowanie:

Połączyć razem mleko z ciepłą wodą tak aby wyszła letnia mikstura. Dodać roztopione masło, cukier i drożdże. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać sól, mąkę i ziarna słonecznika. Wszystko razem wymieszać, a następnie zagnieść (około 8-10 minut) aż powstanie gładka i elastyczna kula :) Następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2h** (do podwojenia objętości).
Po tym czasie  nasmarować foremkę oliwą i przełożyć do niej ciasto na chleb. Pozostawić w ciepłym miejscu na kolejne 60 minut.
Posmarować wierzch jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180*) i piec około 45 minut.
A później zjeść np. z masełkiem :]



* u mnie filiżanka (cup) to 3/4 normalnej szklanki
**u mnie chleb wyrastał 2 h bo zostawiłam go na tyle jak wyszłam z domu, ale sadzę, że po 1 h też będzie ok :)

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, napewno sie skuszę i zrobię, teraz tylko czekam, żeby moje avokado dojrzało i piekę Twoje ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa jak ci wyjdzie z twoim dodatkowym składnikiem ;)

      Usuń
  2. Domowe chleby są najlepsze! Najważniejsze jest to,że ich pieczenie to już powód do dumy...no i smak...to oczywiste :) Pyszy chebek upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, domowego chlebka to nigdy nie piekłam. Czemu nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten jest bardzo prosty :) i nie ma przy nim za dużo roboty ;P warto wypróbować!

      Usuń
  4. Jaki ładny wysoki się upiekł tylko pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo upiec taki sam i nie będzie trzeba zazdrościć ;P

      Usuń
  5. Słonecznik to mój ulubiony dodatek do pieczywa! Mam swój ulubiony sklepowy chleb słonecznikowy :) Na taki domowy też bym chętnie się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze lubię dynię - ale to może innym razem wypróbuję :) Ale słonecznik górą! ;)

      Usuń
  6. uwielbiam piec samodzielnie chleb :D napawają mnie dumą :P

    OdpowiedzUsuń