2012/08/12

Otrębowe ciasto ze śliwkami (bez tłuszczu)



W tym sezonie jeszcze ciasta z owocami nie było na moim blogu więc proszę bardzo :) A dodając do tego mojego ostatniego hopla na punkcie otrębów itp. rzeczy - oto jest otrębowe ciasto ze śliwkami ;) Delikatne, dość słodkie ciasto (jeśli ktoś woli mniej słodkie z powodzeniem może zmniejszyć ilość cukru) i szybkoznikające ;) Polecam!

Składniki:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka otrębów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepiej wyciągnąć je z lodówki tak minimum 2 h przed robieniem ciasta.
Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier (łyżka po łyżce) miksując. Dodać żółtka i zmiksować.
Następnie do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać z otrębami. Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.
Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Umyte śliwki przekroić na pół i wypestkować. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce rozcięciem do góry.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

* przepis znalazłam tu

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto, nie raz już robiłam. :) Nie dość, że pyszne (śliwki!), to jeszcze zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Lubię takie zdrowe wypieki;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. dużo tych otrębów, musiało pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie otrębowego ciasta nigdy nie jadłam, ale jak ze śliwkami to musiało świetnie smakować :)

    Pozdrawiam weekendowo,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  5. To tak jakby biszkipcik z owocami<3
    Pysznie wygląda:)
    I można go zjeść od razu w całosci<3
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznoci! Ja też mam hopla na pukcie otrębów, dzięn bez nich, to dzień stracony;) Ciacho wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna taka zdrowsza wersja i bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdrowo i pysznie! poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kusząco lekkie to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smacznie się zapowiada. Zapisuję do wypróbowania. :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie i zdrowo! czyli kolejne ciasto w kolejce do upieczenia! ;-))

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne ciacho. swego czasu robiłam podobne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. łatwe i na pewno pyszne, a dzięki braku tłuszczu to jeszcze zdrowe...:) Raj na ziemi!

    OdpowiedzUsuń
  14. Akurat mam mnóstwo śliwek to zrobię!! :D

    Ja płukanki nigdy nie spłukuję wodą. :) Najlepiej sprawdź, czy jeśli nie spłuczesz to czy nie przetłuści Ci to włosów. Jeśli będą obciążone to następnym razem taką płukankę spłucz delikatnie wodą. :)

    OdpowiedzUsuń