Bardzo lubię faszerowaną cukinię, a biorąc pod uwagę, że ostatnio preferuję bezmięsną kuchnię musiałam wymyślić coś w tym stylu ;) W lodówce było domowe pesto z dyni (przepis będzie następny w kolejności ;) i serek wiejski to wyczarowałam takie oto zdrowe, proste i przepyszne danie. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- opakowanie serka wiejskiego (200g)
- 2 czubate łyżki pesto z dyni (zwyczajne też może być)
- 1 jajko
- czosnkowa oliwa z oliwek
- sól
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie myjemy i wyciągamy z niej środek (moja już była mocno dojrzała więc środek nie nadawał się już do jedzenia). Kropimy delikatnie oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15 minut.
W czasie jak cukinia będzie się podpiekać zabieramy się za farsz. Na sitku dobrze odcedzamy serek wiejski. Następnie w niedużej misce mieszamy pesto z jajkiem i dodajemy do tej mikstury serek wiejski. Gdy cukinia będzie już podpieczona wyciągamy z piekarnika (jeśli będzie na niej dużo wody można ją odlać albo odsączyć ;). Nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (już bez folii aluminiowej) aż farsz się zrumieni.
Podajemy z brązowym ryżem i zajadamy :)
Smacznego!
Uwielbiam ten rozpuszczający się serek wiejski. Z cukinią jeszcze go nie łączyłam, ale na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńNo proszę, świetne połączenie smaków! To co lubię!
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zabrać się za faszerowaną cukinię.. ale jakoś zawsze mi umykało ..
OdpowiedzUsuńNo i chyba muszę jednak spróbować:D
Chociaż troszeczkę się boję:)
Nie jest ona twarda po upieczeniu?
Nie jest :) Właśnie dlatego ją podpiekłam w folii wcześniej. Poza tym wiele zależy od samej cukinii. Moja już była taka trochę przerośnięta i miała duże pestki ale skóra nie była twarda jeszcze. Jakby była twardsza to można po prostu ją dłużej piec w folii a dopiero na koniec dać farsz :)
UsuńNie ma się co bać ;) Cukinia faszerowana jest super :D
bardzo ciekawy pomysł na nadzienie. a pesto z dyni? muszę to zobaczyć :D
OdpowiedzUsuńPychaaa! Też ostatnio szaleje z pieczonymi warzywami.. chciałoby się, żeby był taki asortyment warzyw w sklepach cały rok :))
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Spróbowałabym jak smakuje polane sosem pomidorowym :) Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl
OdpowiedzUsuńpyszny przepis!:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :) Akurat mam cukinie na zbyciu, więc może wykorzystam Twój przepis ;))
OdpowiedzUsuń