2012/08/17

Faszerowana cukinia z serkiem wiejskim i dyniowo-pietruszkowym pesto




Bardzo lubię faszerowaną cukinię, a biorąc pod uwagę, że ostatnio preferuję bezmięsną kuchnię musiałam wymyślić coś w tym stylu ;) W lodówce było domowe pesto z dyni (przepis będzie następny w kolejności ;) i serek wiejski to wyczarowałam takie oto zdrowe, proste i przepyszne danie. Bardzo polecam!

Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • opakowanie serka wiejskiego (200g)
  • 2 czubate łyżki pesto z dyni (zwyczajne też może być)
  • 1 jajko
  • czosnkowa oliwa z oliwek
  • sól
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cukinię dokładnie myjemy i wyciągamy z niej środek (moja już była mocno dojrzała więc środek nie nadawał się już do jedzenia). Kropimy delikatnie oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy około 15 minut.
W czasie jak cukinia będzie się podpiekać zabieramy się za farsz. Na sitku dobrze odcedzamy serek wiejski. Następnie w niedużej misce mieszamy pesto z jajkiem i dodajemy do tej mikstury serek wiejski. Gdy cukinia będzie już podpieczona wyciągamy z piekarnika (jeśli będzie na niej dużo wody można ją odlać albo odsączyć ;). Nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (już bez folii aluminiowej) aż farsz się zrumieni.
Podajemy z brązowym ryżem i zajadamy :)
Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten rozpuszczający się serek wiejski. Z cukinią jeszcze go nie łączyłam, ale na pewno spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, świetne połączenie smaków! To co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze chciałam zabrać się za faszerowaną cukinię.. ale jakoś zawsze mi umykało ..
    No i chyba muszę jednak spróbować:D
    Chociaż troszeczkę się boję:)
    Nie jest ona twarda po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest :) Właśnie dlatego ją podpiekłam w folii wcześniej. Poza tym wiele zależy od samej cukinii. Moja już była taka trochę przerośnięta i miała duże pestki ale skóra nie była twarda jeszcze. Jakby była twardsza to można po prostu ją dłużej piec w folii a dopiero na koniec dać farsz :)

      Nie ma się co bać ;) Cukinia faszerowana jest super :D

      Usuń
  4. bardzo ciekawy pomysł na nadzienie. a pesto z dyni? muszę to zobaczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychaaa! Też ostatnio szaleje z pieczonymi warzywami.. chciałoby się, żeby był taki asortyment warzyw w sklepach cały rok :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis :) Spróbowałabym jak smakuje polane sosem pomidorowym :) Zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zachęcająco :) Akurat mam cukinie na zbyciu, więc może wykorzystam Twój przepis ;))

    OdpowiedzUsuń