2013/05/15

Chleb razowo - owsiany z kawą, na drożdżach


Ostatnio było bardzo słodko więc dzisiaj odmiana.

Chleb jest prosty i szybki w wykonaniu, świetnie nadaje się na kanapki. Jak to z drożdżowymi wypiekami bywa - najlepszy jest w dniu upieczenia, ale i na drugi dzień jest pyszny. Rozchodzi się migiem.

Chleb razowo - owsiany z kawą

Składniki:
  • 280 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej 
  • 140 g (1 szklanka) mąki owsianej
  • 2.5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 łyżki syropu z daktyli (ewentualnie melasy)
  • 2.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko do posmarowania chleba + płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)

Wykonanie:

W niedużym rondelku podgrzewamy wodę z oliwą, syropem z daktyli i kawą do temperatury ok 50*. Wsypujemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut aby napęczniały.

Do dużej miski wsypujemy mąkę razową i drożdże. Wlewamy kawową miksturę. Dodajemy sól i miksujemy ok 4 minut mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Dosypujemy mąkę owsianą i zagniatamy (ręcznie) chleb około 10 minut. Po tym czasie przekładamy chleb do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 h (aż podwoi swoją objętość). Następnie ciasto wyjmujemy na blat wysypany mąką i lekko rozwałkowujemy. Zwijamy w rulon i przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kolejną godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 210*.

Kiedy chleb będzie już wyrośnięty smarujemy go delikatnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy go do nagrzanego piekarnika. Spryskujemy 2-3 razy wnętrze piekarnika wodą. Pieczemy w takiej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180* i pieczemy kolejne 30-40 minut.
Studzimy na kratce.

Na zdrowie!






11 komentarzy:

  1. boski:)
    nie ma to jak domowy chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maaatko, chleb z kawą *.* To już nawet popołudniowej kawki do niego nie trzeba :D!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda! Ja też mam fazę na pieczenie chlebów, ostatnio na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie taki chlebek nie doczekał by jutra :D Nie ma to jak domowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspanialy chleb,a ja nadal nie upieklam swojego,buuuu.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam przyjemność nominować Twój blog w zabawie Liebster blog. Tutaj znajdziesz moje nominacje i pytania http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/05/kremowe-lody-bez-jajek.html Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piekny!!!!!!!!!!!
    mmmmm czestuje sie i uciekam:)

    OdpowiedzUsuń