2013/05/09

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i marshmallows


Miałam ochotę na coś słodkiego i to bardzo słodkiego. Nie żadne prawie słodkie ciasteczka tylko super słodkie ciacho. Chciałam jeszcze wykorzystać paczkę pianek marshmallows, które w sezonie zimowym miały wylądować w gorącej czekoladzie . . . . zima minęła (na całe szczęście!) a pianki jak leżały na półce tak leżały dalej . . .  i tak znalazłam dla nich wreszcie zastosowanie.

Ciacho jest przepyszne. Mocno uzależniające. Zdecydowanie nie można poprzestać na jednym kawałku.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i marshmallows

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych (ja użyłam domowych czeko - powideł)
  • pianki marshmallows

Przygotowanie:

Na początek zabieramy się za ciasto. Miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Po kolei dodawać jajko (i zmiksować) a następnie żółtko (i zmiksować). W osobnej misce należy połączyć wszystkie suche składniki. Dodawać po trochę do masy maślanej i miksować do połączenia. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.

Nagrzać piekarnik do 180*C. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut aż będzie lekko złote.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe posmarować powidłami. Posypać piankami marshmallows. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż pianki lekko się zarumienią.

Smacznego!


14 komentarzy:

  1. jakie pyszne! zjadłabym kawałek na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na zasłodzenie:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeeeej ślinka cieknie ! Pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mega kuszace!!!!!!!!!!!!!!pozdrawiam pa

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł :) Na pewno smakuje rewelacyjnie! Lubię ciasta z powidłami śliwkowymi, nadają smaku i uroku ciastom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie wypieki, z kawałek takiego ciasta bym zjadła, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasami też nachodzi mnie taka ochota na totalne przesłodzenie, ale nie wpdłabym na takie świetne rozwiązanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie na dosłodzenie są z reguły lody, bo można zjeść małą porcję;) Ciacho pysznie wygląda, zwłaszcza to smakowite nadzienie:)
    Na nowo odkryłam ostatnio powidła - jem z kaszą jaglaną:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesujące połączenie, bardzo jestem ciekawa tego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawałek dla mnie proszę! :)

    OdpowiedzUsuń