2013/05/13

Sernik z karmelizowanymi bananami


Nie wiem czy to przez pochmurną pogodę za oknem czy też z powodu filmu, który oglądałam w weekend wzięło mnie na przemyślenia . . . . że trzeba się cieszyć tym co nas otacza, najmniejszymi drobnostkami bo one stanowią wszystko co jest wokół nas
Tak więc
Cieszę się, że mogę realizować swoją pasję
. . . . . . że mogę usiąść i zjeść coś pysznego w gronie najbliższych, pośmiać się, pożartować
. . . . . . że mam mnóstwo planów, które z dużym prawdopodobieństwem będą spełnione
. . . . . . że mogę przejść się na spacer i podziwiać jak pięknie rozkwita wiosna (mimo szarych tych chmur)
. . . . . . że zrobiłam sernik, który chodził za mną od tygodnia, na którego pomysł  wpadłam w tramwaju, gdy jechałam rano do pracy ;)

A Was co ostatnio ucieszyło :) ??


No to teraz w końcu podzielę się z Wami moim tramwajowym objawieniem ;)

Sernik ma mocno wyczuwalny smak karmelu i bananów. Jest dość prosty w wykonaniu. Konsystencję ma raczej zbitą ale delikatną. Mi bardzo smakował i z pewnością zrobię go nie jeden raz.




Sernik z karmelizowanymi bananami

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

Spód:
  • 115 g ciastek Digestive
  • 40 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
  • 180 g  cukru (niecała szklanka)
  • 80 gram masła
  • 3 banany
  • 500 g sera białego (trzykrotnie mielonego)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początek zabieramy się za karmelizowane banany: na patelni z nieprzywieralnym dnem rozpuszczamy masło i cukier do momentu, aż utworzy się karmel (trzeba uważać aby nie spalić - jeśli macie termometr będzie to temperatura około 160* - 170*). Patelnie zestawiamy z palnika i do gotowego karmelu wrzucamy pokrojone na małe kawałki banany. Czekamy chwilę, aż całość przestygnie i miksujemy blenderem na gładką masę. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia (można spokojnie zrobić tą masę dzień wcześniej przed pieczeniem).

Teraz czas na spód. Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

Następnie w dużej misce dodajemy do sera bananową masę i skrobię ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy ponownie. Nie za długo, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 200*. Masę wylewamy  na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160*. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Na zdrowie!






20 komentarzy:

  1. Ten sernik trafia w moje gusta w 101%!

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią zjadłabym kawałek takiego serniczka do porannej kawy :) To byłby dobry początek tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik wygląda po prostu wspaniale :) A jak wyobrażę sobie te banany w serniku, to już więcej do deserowego szczęścia mi nie trzeba. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mam na niego chrapkę, wygląda wręcz obłędnie:) strasznie kusisz tym dodatkiem bananów:) muszę go koniecznie przetestować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaka! :)) wygląda pysznie! :)
    uwielbiam banany i serniki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Woow! Rewelacyjny... zapisuję do zrobienia! Czy możesz powiedzieć których ciastek używasz...bo czasem mnie czytelnicy pytają a ja nie mieszkam w Polsce i nie wiem z których korzystać...Pozdrawiam:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka Digestive chyba z firmy LU ;) Mają fajny taki lekko słonawy smak. Czasami robię też samodzielnie takie ciastka jak starczy mi czasu :)

      Usuń
  8. wow ciekawe polaczenie smakowe !!! wyprobuje - dziekuje za tak ciekawy przepis:) pozdrawiam agata

    OdpowiedzUsuń
  9. mnie ucieszyły odwiedziny przyjaciela, którego nie widziałam rok :) szkoda, że jak tu był to nie znalazłam przepisu na twoj sernik.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie przyjaciel musi odwiedzić Cie znowu! Albo ty przyjaciela (z sernikiem obowiązkowo :)!

      Usuń
  10. Wygląda wspaniale! Z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę sama wymyśliłaś ten przepis:)? Wygląda i brzmi cudownie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Łaaał, nie wpadłabym na to, że do masy można dodać banany ! Super pomysł :) I jeszcze ciachowe spody, moja słabość :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak pięknego sernika dawno nie widziałam, może i lepiej dla mojej figury ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hit! już wiem jaki następny sernik zrobię;-) pozwolisz?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie! Świetny pomysł z tymi bananami. Ja gdzieś tam mam w zanadrzu przepis z bananami, ale chyba jako pierwszy wypróbuję ten :)

    OdpowiedzUsuń