2013/06/04

Sernik z Maltersami


Wiem, wiem, że to już kolejny sernik w ostatnim czasie ale ostatnio mam na nie ogromnego smaka w każdej postaci ;)

Dzisiaj kolejna odsłona z moimi ulubionymi słodyczami. Pomyślałam sobie, że dobre z dobrym jak się połączy to nie ma wyboru ale musi wyjść coś pysznego. No i wyszło :) Wręcz obłędnego!



Sernik z Maltersami (tortownica o śr. 18 cm):

Spód:

  • 120 g ciastek digestive
  • 50 g masła (roztopionego)

Masa serowa:
  • 500 g sera białego (3 x mielonego)
  • 180 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki napoju słodowego w proszku (Horlicks, Malters)
  • opakowanie groszków Malters 

Polewa:
  • 125 g serka Philadelphia* (naturalnego)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • opakowanie groszków Malters (do dekoracji)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początek zabieramy się za spód: Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

Następnie w dużej misce dodajemy do sera wszystkie składniki po kolei (za wyjątkiem jajek i drażetek Malters) i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy ponownie. Nie za długo, tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 200*. Na przygotowany ciasteczkowy spód wysypujemy opakowanie groszków Malters i wylewamy  masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160*. Pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostudzeniu przygotowujemy polewę.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej serek Philadelphia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch sernika, dekorujemy pozostałymi groszkami Malters i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



Smacznego!

* Polecam użyć ten serek, gdyż moim zdaniem daje fajny smak, którego nie udało mi się zastąpić innym serkiem tego typu.


35 komentarzy:

  1. Jak raz zaczęłam piec serniki, to przez miesiąc nic innego w domu nie było, coś jest w nich uzależniającego... A ten wygląda tak obłędnie, że muszę wkrótce wypróbować !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładneee. I ta gruba warstwa czekolady, no pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super, aż chce się polizać monitor;))

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pysznie się prezentuje :) i ta warstwa polewy czekoladowej *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, aż smaka narobiłaś mi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To taki torcik serowy. Wygląda przecudnie i przeapetycznie.
    Miłego wtorku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako sernikożerca mówię wyraźnie i głośno YES, YES, YES :)

    OdpowiedzUsuń
  8. rany, co za widok:) ślina pomoczyła mi podłogę;) achhh

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności:) mniam mniam:) Pozdrawiam: martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wielki, dostojny sernik! Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no wyglada obłędnie.... chyba też się pokusze o sernik niedługo :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Maltersów nigdy nie jadłam, ale widząc te urocze kulki na wierzchu mam ochotę pochłonąć cały sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Straszną mam ochotę na sernik :) Fajnie wygląda z Maltersami, ale najbardziej mi się podoba pomysł na polewę :) Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale trafiłaś, bo ostatnio mam taaaaaką ochotę na sernik ! I te maltersy wyglądają na tej masie tak apetycznie, mmmmm...Szamałabym :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda! Smakuje na pewno równie dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Czysta rozpusta! Musiał smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. o rany - cudo - ale pysznosci!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Gdybyś słyszała moje westchnienie na widok tego sernika...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda idealnie (szczególnie ta masa serowa)!

    OdpowiedzUsuń
  20. I jak tu przejść obojętnie obok takiego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Obłędny sernik! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  22. jak zasnąć teraz? jak zasnąć???

    OdpowiedzUsuń
  23. CUDO!:-) muszę koniecznie zrobić!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można dać coś innego zamiast tego Horlicks?? Tak aby smak w dalszym ciągu był oszałamiający, a niekoniecznie musi być smak tego napoju.

    OdpowiedzUsuń
  25. Czy można dodać coś innego zamiast Horlicks?? Tak żeby dobrze to się z reszta komponowało.

    OdpowiedzUsuń