2013/09/04

Drożdzówki z serem i jagodami


Jak wspominałam na Twarzoksiążce do października będę dosyć zajęta i z tego też powodu jestem (i będę) mało dostępna na blogu, ale mam nadzieję, że wszystko uda się tak jak chcę i wrócę znowu do regularnego blogowania. Tymczasem trzymajcie kciuki ;)

Tym razem zapraszam Was na przepyszne drożdżówki z serem i jagodami. Polecam, są naprawdę doskonałe. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia z kubkiem ulubionej herbaty.



Drożdzówki z serem i jagodami

Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 400 g białego sera (3 x mielonego)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • jagody

Do posmarowania: roztrzepane jajko

Na początku należy zrobić zaczyn z drożdży oraz odrobiny mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
W tzw. międzyczasie podgrzać lekko mleko, wymieszać z masłem resztą cukru i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę oraz zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte, w temperaturze pokojowej, na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać na gładką masę.

W momencie gdy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte - formować z niego okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Teraz w każdej bułeczce robić zagłębienie (najlepiej dnem filiżanki lub szklanki), a następnie napełnieć je masą serową i posypywać jagodami. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200* C. Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.

Na zdrowie!

9 komentarzy: