2013/08/21

Sernik z kokosowym wafelkiem i lemon curd


Wiem wiem ostatnio jestem bardzo monotematyczna jeśli chodzi o ciasta . . . cóż na to poradzić, skoro darzę serniki miłością niezmienną ;) Także bez zbędnego gadania zapraszam Was na wprost obłędny sernik i z góry przepraszam jeśli kogoś urażę tym stwierdzeniem ale sernik ten został okrzyknięty przez testujących mianem "orgazmicznego" ;)

Enjoy! ;)

Sernik z kokosowym wafelkiem i lemon curd

Składniki:

Spód:
  • 150 g ciastek digestive
  • 70 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (3 x mielonego)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 wafelek kokosowy (ja użyłam kokosowej Princessy)
Polewa:
  • 125 g serka Philadelphia
  • 3-4 łyżki lemon curd **
  • 2 kokosowe wafelki (a dokładnie kokosowa Princessa)

** Lemon curd

Składniki:
  • 200 g cukru 
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Przygotowujemy lemon curd:

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając. Pogotować (nadal mieszając) przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i znów pogotować przez 2 minuty. Przełożyć do słoiczka i przechowywać po ostudzeniu w lodówce przez max. 2 tygodnie.

Teraz czas na sernik :)
 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Na początek zabieramy się za spód: Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wykładamy ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 

Następnie w dużej misce dodajemy do sera wszystkie składniki po kolei (za wyjątkiem jajek oraz wafelka) i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy ponownie. Nie za długo, tylko do połączenia składników. Wafelek kroimy na małe kawałeczki i mieszamy delikatnie z serową masą.
Piekarnik nagrzewamy do 200*. Na przygotowany ciasteczkowy spód wylewamy  masę serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160*. Pieczemy około 50 - 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 
 
Teraz czas na polewę :)

Ostudzony  lemon curd mieszamy na gładką masę z serkiem Philadelphia. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch sernika, dekorujemy pokruszonymi wafelkami  i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
 
Smacznego :)!


16 komentarzy:

  1. jak dla mnie możesz publikować cały czas przepisy na serniki - też je uwielbiam! :)
    ten sernik prezentuje się naprawdę pysznie, nic dziwnego, że otrzymał takie miano :) chyba skuszę się, aby go niedługo upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, już mi ślinka cieknie:)
    ostatnio robiłam lasagne na macy z Twojego przepisu, pisałam pod postem ale chyba nie zauważyłaś, dziękuję za przepis i zapraszam do oceny ;).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj dopiero wieczorem zobaczyłam komentarz ;) Mam ostatnio urwanie głowy ale jeszcze tylko do października :P

      A Twoja lazanię właśnie widziałam i jest super :) fajnie, że przepis Ci smakował!

      Usuń
  3. idealny, iście królewski serniczek:) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie cudo w deszczowy dzień - i nagle świat na nowo zamigotał tysiącem barw:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik w taką pogodę smakuje jeszcze lepiej ;)

      Usuń
  5. Dobry sernik to jednak dobry sernik. Ten musi smakować nieziemsko! Zwłaszcza w połączeniu z kokosem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oby więcej takich serników ;) podzielam twoją miłość do nich, bo sama je uwielbiam, ten kawałek wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealny dla mnie, porywam kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń

  8. Jak dla mnie serniki, to najlepsze ciasta, a ten wygląda zjawiskowo - gratuluję wypieku :)))

    OdpowiedzUsuń