2013/09/18

Sernik z jagodami i lemon curd




Pierwszy pourlopowy post . . . . i czy będziecie zaskoczeni, że znowu jest sernik ;) ?? Już chyba nie będę wspominać poraz kolejny o mojej wielkiej sernikowej miłości tylko po prostu Was zaproszę do wypróbowania :)

Sernik z jagodami i lemon curd

Składniki:

Spód:
  • 150 g ciastek digestive
  • 70 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
  • 500 g twarogu (3 x mielonego)
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki budyniu śmietankowego (bez cukru)
Ponadto:
  • 3-4 łyżki lemon curd ** 
  • jagody (około 150 g)

** Lemon curd

Składniki:

  • 200 g cukru 
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
  • 1 łyżka oleju kokosowego  
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.



Na początek zabieramy się za spód: Ciasteczka kruszymy, dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę (o śr. 18 cm) wykładamy ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. 


Następnie w dużej misce dodajemy po kolei do sera  wszystkie składniki (za wyjątkiem jajek) i miksujemy do połączenia składników. Teraz dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy ponownie. Nie za długo, tylko do połączenia składników. 
Piekarnik nagrzewamy do 200*. Na przygotowany ciasteczkowy spód wylewamy  masę serową. Następnie łyżeczką nakładamy lemon curd i robimy esy floresy. Posypujemy na wierzchu jagodami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160*. Pieczemy około 50 - 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. 


**
Przygotowujemy lemon curd:


Wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju, umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając. Pogotować (nadal mieszając) przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać olej kokosowy i znów pogotować przez 2 minuty. Przełożyć do słoiczka i przechowywać po ostudzeniu w lodówce przez max. 2 tygodnie.
Smacznego :)! 

12 komentarzy:

  1. O mamo, jaki wielgachny, apetyczny sernik! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam serniki,ale czego słodkiego ja nie uwielbiam ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale wysoki! Pysznie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne połączenie, uwielbiam lemon curd. zapraszam po nieco inny przepis na www.pinkhungry.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, ze takie wysoki Ci wyszedł ;) Przepysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny i jaki wysoki:) rozkosz dla oka i podniebienia!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo apetyczny, chętnie wprosiłabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie wygląda:))

    Chciałbym Cię zaprosić na swój blog kulinarny: kuliarnerewolucjeanette.blogspot.com - jestem początkująca ale szybko się uczę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham sernik! Muszę wypróbwać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń