2013/10/14

Hummus dyniowy


Przepraszam Was za ciszę na blogu, ale sporo się teraz dzieje i szykują się kolejne zmiany i zwyczajnie w świecie brakuje mi na wszystko czasu ;) Ale lubię zmiany!

A z racji tego, że zaczęła się moja ulubiona pora roku, nie może zabraknąć na blogu jakiegoś jesiennego przepisu. A że hummus jest moją jedzeniową, miłością w wersji jesiennej również musi się pojawić. No i jest :) Zapraszam zatem!

Hummus dyniowy

Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej ciecieżycy
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 4 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • trochę startej skórki z pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • trochę otartej gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie: 
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z chlebkiem pita albo warzywami (świetnie smakuje ze świeżą marchewką pokrojoną w słupki).

Na zdrowie!

6 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis:) już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie ;) Robiłam do tej pory jedynie eksperyment z zielonym hummusem z bobem i kolendrą, ale dodatek dyni też kusi!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie godne wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. just letting you know that your site doesnt show correctly on my ipad.
    jeux de amour

    OdpowiedzUsuń