2012/01/21

Makaron z brokułem w cytrynowym mascarpone


Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne danie ;). W sam raz gdy wracasz wieczorem do domu, musisz coś zjeść, a już niekoniecznie chce ci się stać w kuchni ;)

Składniki na 2 osoby:
  • 250 g suchego makaronu (jaki lubicie :])
  • pół brokuła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. 
Brokuł rozdzielam na mniejsze kawałki. do rondelka wlewam wody (ale tylko tak aby było zakryte dno, ok 2 cm). Zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy, szczyptę soli i ząbek czosnku. Następnie wkładam brokuł i przykrywam przykrywką. Gotuję w ten sposób około 10 minut aż zmięknie (spokojnie nic się nie przypali, sprawdziłam ten sposób wiele razy!). Jeśli została jakaś woda w rondelku to odcedzam z niej brokuł.
Następnie w rondelku rozpuszczam masło i dodaję śmietanę (jeśli Wam się zaważy śmietana, to nic, po dodaniu mascarpone wszystko będzie miało gładką konsystencję). Chwilę podgrzewam i dodaję ząbek czosnku oraz skórkę cytrynową. Teraz czas na serek mascarpone i sok z cytryny. Gotuję wszystko na małym ogniu i dodaję posiekaną bazylię. Mieszam aż konsystencja sosu będzie gładka i jednolita. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ugotowany uprzednio brokuł, wszystko delikatnie mieszam, a następnie łączę z makaronem. Gotowe ;]

Smacznego!

Przepis zgłaszam do konkursu "Mistrzowie patelni" w kategorii "Coś z niczego" 

9 komentarzy: