2012/01/15

Muffiny z avocado i kokosem




Lubię takie połączenia, które z początku mogą wydawać się dziwne a w rezultacie dają nowy, ciekawy smak, do którego chce się jeszcze wrócić.Takie tez są te muffiny. Przepyszne, miękkie i na swój sposób zdrowe;). Bez grama tłuszczu. Zachowuje swoją świeżość przez dobre kilka dni (o ile wcześniej nie zostaną zjedzone ;D).Na pewno wam posmakują!!

Składniki na 20 muffinek i małą keksówkę:
  • 2 avocado (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
  • 3 filiżanki* cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1.2 filiżanki kwaśnej śmietany
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 filiżanka wiórek kokosowych

    Przygotowanie:

    Avocado obieram i kroję do dużej miski na małe kawałki. Rozdrabniam trochę mikserem i dodaję partiami cukier, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.



    Następnie dodaję po jednym jajku, cukier z wanilią, sok z cytryny, śmietanę, skórkę cytrynową i wiórki kokosowe. Wszystko miksuję do połączenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż wszystko się połączy.




    Piekarnik nagrzewam do 180*. Nakładam ciasto do foremek na muffinki, tak 3/4 wysokości. Mi z tej porcji wyszło 20 muffinek i mała keksówka :)Piekę około 25 minut to tzw. suchego patyczka.

    Po wystudzeniu można polać lukrem cytrynowym z cukru pudru, niewielkiej ilości wrzątki, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Same też są przepyszne :)


    * filiżanka (cup) to u mnie 3/4 szklanki

    (Pierwotny przepis przed małymi modyfikacjami znalazłam tu)

    5 komentarzy:

    1. świetny pomysł! muffiny z avokado:)

      OdpowiedzUsuń
    2. Chętnie bym się poczęstowała :-)

      OdpowiedzUsuń
    3. cóż za ciekawe połącznie, bardzo kuszące :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Koniecznie wypróbuj! Mojej mamie zrobiłam również na wycieczkę, to zrobiło to ciacho wielką furorę :D

        Usuń