2012/05/02

Koktajl szpinakowo - bananowy (Raw food)




Wiem, nazwa może nie brzmieć zachęcająco ;) Ja natomiast lubię testować różne ciekawe smaki, więc nie mogłam przejść obojętnie obok tego koktajlu ;) I w tym momencie jest on jednym z moich ulubionych. Prosty i orzeźwiający z mnóstwem witamin. Na wiosnę takie lubię najbardziej! Zachęcam gorąco do wypróbowania :) 


Składniki: 
  • 50 g surowego szpinaku*
  • 2 dojrzałe banany
  • pół szklanki wody


Przygotowanie:


Sposób wykonania jest bardzo prosty – wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Jednak koniecznie w określonej kolejności: Najpierw szpinak miksujemy w blenderze z wodą i dopiero kiedy jest on dokładnie rozdrobniony dodajemy banany. Gotowe. Ważne jest żeby zachować tą kolejność. Smacznego :)!




*W idealnym świecie najlepiej by było jakby trafił się szpinak z ekologicznej polskiej uprawy no ale wiadomo, że różnie to bywa ;)

*Przepis zaczerpnięty z Magazynu Vege nr 2/2012

13 komentarzy:

  1. Już prędzej z bazylią bym spróbowała :P Szkoda byłoby mi banana na taki eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym dodała jeszcze pomarańczę, ale bez pomarańczy też jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam takiego polączenia ale warto bo tyle tam żelaza że aż się krew cieszy:-)
    Warto znieść weryfikację obrazkową bo moderacja w zupelności starcza:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żeby szpinak z bananem mieszać to bym nie wpadła, ale może kiedyś się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio zbieram przepisy na takie koktajle, nie wpadałbym na połączenie szpinaku i banana! :) super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się zabrałam za robienie takich miksów ;) teraz jeszcze muszę się dorobić sokowirówki :D

      Usuń
  6. Ostatnio postawiłam zagrać w zielone i zrobiłam koktajl szpinakowy w wersji wytrawnej z ogórkiem i spiruliną. Kolorek jednak się nie różni:)
    Gorąco pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dlaczego kolejność blendowania jest taka ważna?
    chyba muszę kupić sobie blender i robić różne koktajle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że chodzi o strukturę szpinaku i banana. Banan bez problemu zmiksuje się na gładko a ze szpinakiem może być już gorzej. Więc chyba dlatego ;)

      A blender to supuper sprawa! Ja sobie nie wyobrażam bez niego mojej kuchni ;)

      Usuń
  8. Zaskakujące połączenie! Ciekawa jestem tego smaku!

    OdpowiedzUsuń