2013/07/25

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca i miętą


Pyszna, nieskomplikowana i szybka zupa. Bardzo pożywna. Z orzeźwiającą nutą mięty - w sam raz na lato :)

Zupa marchewkowa z orzechami nerkowca i miętą

Składniki:
  • 1 kg marchewek
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej mięty (ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka podpieczonych orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca podpiekamy na suchej patelni (lub w piekarniku).

W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Następnie dodajemy posiekany czosnek i imbir. Smażymy całość ok 2-3 minut. Następnie wsypujemy wymieszane przyprawy i mieszamy. Teraz czas na pokrojoną marchewkę. Całość mieszamy krótką chwilę i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 15 minut, aż będzie miękka. Wlewamy sok z cytryny, a następnie dodajemy miętę i orzechy. Gotujemy całość jeszcze około 5-7 minut. Miksujemy wszystko na zupę krem przy pomocy blendera.

Smacznego!


A tu wersja na YouTube :)

9 komentarzy:

  1. od kilku dni u nas jest tak ponuro za oknem, że taka zupka by się przydała, piękny kolor, od razu cieplej i weselej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny kolor ma ta zupka:) a i zestawienie składników mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita zupka, dodatek orzechów bardzo ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze powiem , że nigdy jeszcze takiej nie jadłam i muszę to nadrobić szybko :) zapraszam do mnie www.praca-w-oriflame.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie i jak pomyslowo:)) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo aromatycznie musiało być. Marchewka lubi imbir :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupka jak dla mnie:) bardzo lubię takie geste kremy.

    OdpowiedzUsuń