2014/09/23

Weganskie ciasto jogurtowo - malinowe




Pyszne i proste ciacho idealne jako dodatek do popołudniowej herbaty ;) Bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Mam nadzieje, ze przepis Wam się spodoba !


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • starta skorka z 2 małych cytryn
  • 150 g jogurtu sojowego
  • 1 szklanka cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju
Syrop cytrynowy:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
Oraz 
  • 150 g malin 

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180*. Przygotuj foremkę keksowke, wykładając ja papierem do pieczenia.
  2. W mniejszej misce wymieszaj make, proszek do pieczenia, sol i skórkę cytrynowa.
  3. W osobnej misce zmiksuj jogurt, olej i cukier.
  4. Do jogurtowej masy dodaj suche składniki i zmiksuj do połączenia.
  5. Przelej do wcześniej przygotowanej foremki i poukładaj na wierzchu maliny.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut do suchego patyczka.
  7. W trakcie pieczenia przygotuj syrop cytrynowy ucierając cukier z sokiem z cytryny.
  8. Upieczone ciasto wyjmij z blachy i połóż na kratkę do studzenia.
  9. Odczekaj ok 10 minut i nasącz przygotowanym syropem łyżka po łyżce, aż do całkowitego wchłonięcia.
  10. Zjedz ze smakiem! :)




4 komentarze:

  1. świetne ciacho jak i zdjęcia! nie pozostaje nic innego jak zabrać się za wypiekanie póki można jeszcze świeże malinki dorwać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie! I do tego plus, że wegańskie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę smakowicie ;) no i wydaje się bardzo łatwo! Trzeba wypróbować ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń