2015/01/13

Wegańskie orkiszowe brownie z malinami


Mocno czekoladowe brownie ze orzeźwiającym posmakiem malin . Pyszne na ciepło najlepiej z ulubionymi lodami.


Składniki:

  • 1 1/4 szklanki maki orkiszowej (albo jakiej macie)
  • 8 łyżek surowego kakao (zwykle gorzkie tez jak najbardziej)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/4 cukru kokosowego (normalny tez jak najbardziej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 6 łyżek masła roślinnego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego+ 6 łyżek cieplej wody (oodstawic na 10 minut)
  • 200 g malin
  • 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 180* i foremkę do pieczenia posmaruj jakimś tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce pomieszaj suche składniki.
  3. Mleko z masłem podgrzej na małym ogniu aż się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia!
  4. Do sypkich produktów dodaj maślany roztwór i napęczniałe siemię lniane. 
  5. Wymieszaj do połączenia składników
  6. Wmieszaj delikatnie maliny i posiekana gorzka czekoladę.
  7. Przełóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok 25 minut.
W lodowce świetnie można je przechowywać przez 3-4 dni. Ja pokroiłam swoje na kawałki i zamroziłam każdy z osobna. Jak tylko mam ochotę na coś super czekoladowego to wiem gdzie szukać ;)


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ja chętnie poproszę kawałek, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I mi zrobiłaś smaka na świeże maliny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe brownie. Czekolada i maliny są pyszne;)

    OdpowiedzUsuń