2011/11/08

Mac and cheese ;)


Za każdym razem gdy oglądam 'Przyjaciół' tudzież inny amerykański serial, zawsze przewija się w nim zapiekanka  - Macaroni and cheese :) A że jestem wielką fanką tego serialu to i u mnie nie mogło zabraknąć tego dania w piekarniku. Można zrobić go dużo i gwarantuję, że rozejdzie się w mgnieniu oka.Pomysł na tą wersję zaczerpnęłam od niezastąpionej Nigelli.


Składniki:
  • 65 g masła oraz trochę do wysmarowania formy
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 170 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 0.5 l mleka (2%)
  • 100 g emmentalera startego na wiórki
  • 100 g cheddara startego na wiórki
  • 30 g parmezanu
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • 350g makaronu rurki
Nagrzać piekarnik do 220*C i wysmarować żaroodporne naczynie do zapiekania masłem bądź oliwą z oliwek.W dużym garnku ugotować makaron (gotować 3 minuty krócej niż napisane jest na opakowaniu) i odcedzić.

Sos: W rondlu rozpuścić masło na małym ogniu i powoli dodawać mąkę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Całość gotować ok 5 minut na małym ogniu stale mieszając. Dodać musztardę, wymieszać i ściągnąć z ognia.W odsobnym pojemniku wymieszać mleko razem z mlekiem skondensowanym i powoli całą mieszankę powoli wlewać do zazmażki, ciągle mieszając. Postawić z powrotem rondel na kuchence i gotować około 13 minut, mieszając aby nie powstały grudki. Dodać starte sery (część zostawić na posypanie wierzchu) i wymieszać aż do rozpuszczenia.Dodać gałkę muszkatołową i ewentualnie doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wsypać ugotowany makaron do naczynia do zapiekania i wylać sos. Wszystko razem wymieszać i posypać na koniec resztką sera. Zapiekać ok 25 minut aż góra będzie lekko brązowa.


Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Mam to samo, zamierzam się na mac&cheese od jakiegoś czasu, ale ciągle się nie mogę zebrac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja się cieszę, że w końcu się zebrałam bo jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio u siebie robiłam, tylko z przepisu Marthy Stewart. Widzę że danie zyskuje na popularności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie znałam tego dania, pewnie dlatego, że nie oglądałam "Przyjaciół" :-)) Wydaje się być smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. @Hania-Kasia - obowiązkowo zobacz "Przyjaciół" ! :)

    @Alex - ja małymi krokami przymierzam się do przepisów Marthy Stewart ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie jest dla mnie zagadką, co w tym pysznego? Do czego innego można to porównać, czemu Amerykanie tak się tym zachwycają? Tak samo, jak często słyszę w serialach o s'morsach. To coś takiego jak włożenie do mikrofalówki herbatników a między nimi jest czekolada i pianka marshmallow http://www.sweettmakesthree.com/wp-content/uploads/2011/10/Smores_Tailgating_Logo_600.jpg Dziwna ta kuchnia :P

    OdpowiedzUsuń