2012/03/13

Chińska zupa z kukurydzą i kurczakiem



Oprócz śledzenia blogów kulinarnych i rożnych innych uwielbiam też oglądać niektóre kanały na YouTube. Lubię usiąść sobie z kubkiem zielonej herbaty i "podglądać" co tam słychać u innych ;) Jednym z moich ulubionych urodowych kanałów jest kanał KatOsu (jeśli ktoś jeszcze nie zna, a interesuje się taką tematyką to serdecznie polecam!). Na jej kanale znalazłam właśnie przepis na dzisiejsze danie. Zupa jest inna niż tradycyjne zupy, niemniej jednak jest bardzo dobra i z pewnością będę ją przyrządzać.

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 litry wody (ja dałam wywar warzywny)
  • 450g mrożonej słodkiej kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • pietruszka
  • sos sojowy ciemny 
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do wywaru (mój wywar był już doprawiony dlatego pominęłam sól i pieprz) dodać filet z kurczaka i doprowadzić do wrzenia razem ze zgniecionym czosnkiem. Następnie dodać mrożoną kukurydzę i pogotować do momentu aż filet zrobi się miękki. Ugotowane mięso wyciągnąć na talerz i rozdrobnić go na małe kawałki (nie kroić nożem tylko zrobić takie "nitki" ;).
W szklance z zimną wodą rozmieszać skrobię kukurydzianą i wlać do zupy (ja na początku dałam mieszaninę z dwóch łyżek skrobi, a potem kolejną porcję - lepiej tak na dwie tury żeby sprawdzić  jaka konsystencja najbardziej Wam pasuje). Doprowadzić do wrzenia.
W małym naczyniu rozbić jajka i dodać trochę soku z cytryny, wymieszać i dodać do gotującej się zupy. Pomieszać wszystko i pogotować jeszcze chwilę. Dosłownie 1-2 minuty.
Podawać posypane posiekaną świeżą natką pietruszki i doprawić do smaku ciemnym sosem sojowym. 
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Kocham te smaki!;) Jadłam bardzo podobną, tyle że były tam jeszcze wodorosty i tofu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurczę, tego jeszcze nie widziałam, zupa krem z kukurydzy mi się marzy i może przerobię z Twojego przepisu coś niecoś :) Ja dziś zrobiłam zupę krem z marchewki, może pora na żółtą zupę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawa zupka! napewno mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już jakiś czas zbieram się do zrobienia tej zupki, musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo ciekawy, zwłaszcza, że lubię pierś z kurczaka w takich lekkich zupkach :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa..:) aż żal nie spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojć, ciekawa jestem smaku!

    OdpowiedzUsuń
  8. po przeczytaniu samego tytułu zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Interesująca, ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie smak ma bardzo ciekawy ;) Nie jest taka jak typowe nasze polskie zupy ;)

      Usuń
  10. Brzmi apetycznie :D Trzeba będzie wypróbować :D
    Obserwuję i mam nadzieję, że Ty także dołączysz do grona moich obserwatorów :)
    Serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo smakowicie, chyba sie skusze i spróbuje ją zrobić :)

    pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga:
    verde-scuro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna! Zamawiam ją czasami w pobliskim barze chińskim, idealna na rozgrzanie i wieli apetyt:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna zupa, filet można chyba najpierw pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku.

    OdpowiedzUsuń