Tym razem pomysł na zużycie niewyjściowej (czyt. powiędniętej) już bazylii lub gdy zostanie jakaś przy okazji gotowania ;). Uwielbiam wszelkiego rodzaju syropy (z agawy, klonowy - mniam!) - ale nie byłabym sobą jakbym nie spróbowała zrobić swojego (niestety już nie takiego zdrowego :/)
Ten syrop jest słodki z wyraźnie wyczuwalną bazyliową nutą. Idealny do pełnoziarnistych placków i innych plackopodopnych tworów ;)A co najważniejsze jest bajecznie prosty w przygotowaniu.
Ten syrop jest słodki z wyraźnie wyczuwalną bazyliową nutą. Idealny do pełnoziarnistych placków i innych plackopodopnych tworów ;)A co najważniejsze jest bajecznie prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
Wszystkie składniki umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem). Doprowadzić do wrzenia. Na średnim ogniu pogotować przez chwilę, od czasu do czasu mieszając - aż cały cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie odcedzić i przelać do słoiczka.Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
* oryginalny przepis znalazłam tu :)
Nigdy nie słyszałam o czymś podobnym. Syrop z bazylii? Zawsze kojarzyła mi się tylko z wytrawnymi potrawami. Ciekawa jestem, jak smakuje. ;)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest naprawdę świetny! Fajny pomysł i generalnie metody na zużycie jedzenia do ostatniego okrucha/kropli są bardzo cenne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, lubię bazylię w połączeniu np. z ananasem, więc to też by mi się spodobało :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z takim syropem! Ale fajnie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńWow, pomysł genialny, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńbazyliowy, wow bardzo intrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńbazyliowy, wow bardzo intrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńOjej, jaki pomysł:)
OdpowiedzUsuńnigdy o takim nie slyszalam, ale bardzo mi sie podoba pomysl na taki syrop :)
OdpowiedzUsuńJestem w szoku :)
OdpowiedzUsuńZa wspaniały syrop bazyliowy, za ciasteczka z chipsów, za babeczki z avokado, ... zapraszam Cię do Versatile Blogger Award;)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńbardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń