2012/09/27

Czekoladowo-pomarańczowy budyń z awokado




Deser jest kapitalny - tyle można w skrócie powiedzieć ;) Idealny jako poobiedni smakołyk ale także jako deser przy bardziej uroczystej okazji.Bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam serdecznie do wypróbowania!

Składniki:
  • 2 średnie dojrzałe awokado
  • 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie:

Awokado obrać, wyjąć pestki i pokroić w małe kawałki. W średniej misce zmiksować je razem z sokiem z pomarańczy na gładką masę. Następnie dodać kakao i syrop z agawy. Zmiksować na gładką masę. Nałożyć do miseczek i schłodzić przed podaniem.

Smacznego! :)

25 komentarzy:

  1. Wspaniały! wygląda wspaniale. Tylko 5 składników a efekt zaskakujący! Pozdrawiam Kasiu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne miseczki, jak beczułki ;]
    ale budyń mnie rowzbroił! smak musi mieć nieziemski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miseczki są z czekoladowych deserów, które kupiłam w Almie ;) Przyznam się, że kupiłam je tylko po to :P Nigdzie takich nie mogłam znaleźć a bardzo mi się podobały ;)

      Usuń
  3. Wygląda p prostu mega! Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego budyniu to ja w życiu nie jadłam! wow, musi być super w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czasem długi opis jest zbędny i wystarczy tylko 1 słowo określające walory by zachęcić :) pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm wygląda obłednie:) zjadłabym sobie go z przyjemnością

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma niesamowitą konsystencję. Bardzo jestem go ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kto wie, moze w takiej wersji awokado by mi smakowalo? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś tartę z awocado i czekoladą i była pyszna, więc do takiego deseru nie musisz mnie przekonywać - na pewno zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja to nazywam czekoladowe guacamole;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy pomysł - muszę wypróbować :-0

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolado i awokado?? muszę to spróbować..Wygląda obłędnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, brzmi jak magia a wygląda jak budyń! Ciekawe, spróbowałabym wygenerować taki budyń z awokado ale z pominięciem kakao- może więcej cytrusków?
    Dam znać jeśli wpadnie mi w łapki awokado i wyjdzie z nich pod postacią budyniu :]

    OdpowiedzUsuń
  14. Twój deser niemal woła 'zjedz mnie' :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda obłędnie! Jestem pewna, że smakuje wspaniale :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda zachęcająco! spróbuję to zrobić, na pewno, a myślisz, że zamiast syropu z agawy można dać miód albo syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Jasne, że tak :) Z miodem też robiłam i było równie pyszne (robiłam z miodem gryczanym (który ma dość specyficzny smak):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię awokado za jego uniwersalność. Kiedyś piekłam z nim ciasto, najwyższy czas na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  19. o rany kobieto, jak to wygląda:) chciałabym

    OdpowiedzUsuń
  20. pięknie wygląda i musi być pyszne

    OdpowiedzUsuń