2012/10/17

Chleb pszenno-razowy na żytnim zakwasie





Z małym opóźnieniem ale jest :) żeby nie było, że nie świętowałam Światowego Dnia Chleba ;) Chleb jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis przed modyfikacjami znalazłam u Ewy - mojego chlebowego guru ;)

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej (użyłam 650)
  • 250 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 300 g letniej wody
  • 8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej, pracującego)
  • 3 łyżki maku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki według kolejności włożyć do dużej miski. Mieszać  łyżką a potem zagnieść ręką (można też połączyć za pomocą miksera). Ciasto powinno być dość gęste. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2h. Gdy ciasto już wyrośnie przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem keksówki i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h. Nagrzać piekarnik do 210*. Przed samym pieczeniem spryskać chleb oliwą i posypać lekko mąką. Piec chleb ok. 40 minut. Studzić na kratce.



Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Domowy chleb... Już wyobrażam sobie jak wspaniale musi pachnieć i smakować, zwłaszcza jeszcze ciepły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny! taki chleb własnej roboty to powód do dumy:) gratuluję, może i mi się kiedyś uda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, dziękuję, dziękuję bardzo, że się skusiłaś i upiekłaś i to chlebek na zakwasie! Wygląda wspaniale, już pisałam na facebook-u - masz rękę do chclebów, teraz już musisz piec;)

    A zdjęcia prześliczne!!! Pozdrawiam serdecznie i częstuję się kromeczką;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczny chlebek:) porywam 2 kromeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek :-)
    U mnie też pachnie w domu takim wypiekiem :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  6. chlebek wygląda super, ale najbardziej zauroczył mnie ten słoiczek na miód z pszczółką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim chlebkiem to każde śniadanie smakuje wspaniale :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez chce sie nauczyc hodowac zakwas, ale nie wiem czy podolam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jest dobry moment, bo grzeją w kaloryferach i zakwas będzie miał idealne środowisko ;) Nie jest to kosztowny eksperyment więc można spróbować. Trzeba tylko pamiętać żeby go codziennie dokarmić póki rośnie w siłę ;)

      Usuń
  9. wspaniałe są chleby pieczone w domu, te kupne się nie umywają :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi na zakwasie nie wychodzi, nie jestem dobrą mamą dla zakwasu, zawsze zapomnę go dokarmić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez często zapominam ;) Ale nie zrażam się i próbuję dalej :)

      Usuń
  11. wygląda bardzo okazale, jest świetny.

    OdpowiedzUsuń
  12. taki chlebek z masłem mógłby mnie uszczęśliwić

    OdpowiedzUsuń
  13. chleb prosty ,ale jak pięknie wyrośnięty i idealnie upieczony , śliczny

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie taki lubię... Czuję lekką kwaskowość żytniej mąki i zakwasu. Wygląda slicznie..To złe słowo-perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. i tylko masło do tego;)))

    p.s. zapraszam do siebie na konkurs;)

    OdpowiedzUsuń