2012/10/12

Brokułowa tarta na spodzie z brązowego ryżu

Uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju. Idealne jako lunch w pracy albo na kolację w towarzystwie dużej ilości sałaty z sosem winegret :) Mimo, że lubię te przysmaki na tradycyjnym mącznym cieście, ta wersja bardzo mi zasmakowała. Super propozycja na podanie ryżu w innej wersji niż na sypko. Z pewnością można ją robić z rożnymi innymi warzywami. W zasadzie z tym co akurat macie pod ręką ;)





Składniki:
  • 100 g suchego brązowego ryżu 
  • 1 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 brokuł (pokrojony na mniejsze kawałki)
  • 1 mały por
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180*.
Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do niedużej miski i pomieszać go z 1/2 szklanki startego sera żółtego i 1 jajkiem. Przygotować formę na tartę (wysmarować masłem) i przełożyć do niej ryżową masę. Rozłożyć równomiernie na całej foremce, łącznie z brzegami. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.  

Pozostałe 3 jajka zmiksować z mlekiem i przyprawić. Por podsmażyć na patelni. Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, podsmażony por,  posypać pozostałym serem i zalać masą jajeczną. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez ok 35-40 minut aż będzie złoto-brązowe, a masa jajeczna będzie ścięta.

Jeśli jemy od razu po upieczeniu to zalecam wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 minut aby zapiekanka chwilę odpoczęła ;) (lepiej się kroi)

Smacznego !




* pomysł przed modyfikacją znaleziony tu.

18 komentarzy:

  1. O, zapisuję ten pomysł! Nigdy nie spotkałam się z podobnym, a jest tu wszystko, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo jeszcze nie piekłam tarty na ryżu, ale to na prawdę fajny pomysł:) wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryżowy spód to bardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ostatnio mam brokułową fazę, w kuchni brokuły cały czas :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, jeszcze na taki spód nie trafiłam, zapowiada się super:)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio robiłam szpinakową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takim spodem jeszcze się nie spotkałam,ale podoba mi się :)
    Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. No tarty z takim spodem to jeszcze nie widziałam :) A w formie nadzienia wszystko to, co lubię najbardziej więc chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj ale ciekawy pomysł musi być smakowite ;);)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na brokuły, te gotowane na parze już mi się znudziły :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wersja ryżowa tarty zainspirowała mnie :) bardzo fajny i oryginalny pomysł.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja średnio lubię mączne ciasto do tart. Francuskie też, więc ten pomysł z ryżem to dla mnie doskonała alternatywa! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Super pomysł - tarta bez ciasta nie wydaje się takim dużym szaleństwem kulinarnym. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń