Uwielbiam tarty wszelkiego rodzaju. Idealne jako lunch w pracy albo na kolację w towarzystwie dużej ilości sałaty z sosem winegret :) Mimo, że lubię te przysmaki na tradycyjnym mącznym cieście, ta wersja bardzo mi zasmakowała. Super propozycja na podanie ryżu w innej wersji niż na sypko. Z pewnością można ją robić z rożnymi innymi warzywami. W zasadzie z tym co akurat macie pod ręką ;)
Składniki:
- 100 g suchego brązowego ryżu
- 1 1/2 szklanki startego sera żółtego
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 brokuł (pokrojony na mniejsze kawałki)
- 1 mały por
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Nagrzać piekarnik do 180*.
Ryż ugotować i przestudzić. Przełożyć do niedużej miski i pomieszać go z 1/2 szklanki startego sera żółtego i 1 jajkiem. Przygotować formę na tartę (wysmarować masłem) i przełożyć do niej ryżową masę. Rozłożyć równomiernie na całej foremce, łącznie z brzegami. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.
Pozostałe 3 jajka zmiksować z mlekiem i przyprawić. Por podsmażyć na patelni. Na podpieczony spód wyłożyć brokuły, podsmażony por, posypać pozostałym serem i zalać masą jajeczną. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez ok 35-40 minut aż będzie złoto-brązowe, a masa jajeczna będzie ścięta.
Jeśli jemy od razu po upieczeniu to zalecam wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 minut aby zapiekanka chwilę odpoczęła ;) (lepiej się kroi)
Smacznego !
O, zapisuję ten pomysł! Nigdy nie spotkałam się z podobnym, a jest tu wszystko, co lubię :)
OdpowiedzUsuńoo jeszcze nie piekłam tarty na ryżu, ale to na prawdę fajny pomysł:) wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńZ warzywami.. musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńRyżowy spód to bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńale apetyczna!:D mniam
OdpowiedzUsuńostatnio mam brokułową fazę, w kuchni brokuły cały czas :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, jeszcze na taki spód nie trafiłam, zapowiada się super:)))))
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam szpinakową :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńZ takim spodem jeszcze się nie spotkałam,ale podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie.
No tarty z takim spodem to jeszcze nie widziałam :) A w formie nadzienia wszystko to, co lubię najbardziej więc chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńoj ale ciekawy pomysł musi być smakowite ;);)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na brokuły, te gotowane na parze już mi się znudziły :)
OdpowiedzUsuńwersja ryżowa tarty zainspirowała mnie :) bardzo fajny i oryginalny pomysł.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Czuję ten smak :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńA ja średnio lubię mączne ciasto do tart. Francuskie też, więc ten pomysł z ryżem to dla mnie doskonała alternatywa! :))
OdpowiedzUsuńSuper pomysł - tarta bez ciasta nie wydaje się takim dużym szaleństwem kulinarnym. Można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)
OdpowiedzUsuń