2012/11/06

Makaron z buraczkowym sosem


Czyż nie wygląda zachęcająco? Na mnie ten przepis zadziałał, głównie przez cudowny kolor ale także przez niecodzienne połączenie. Buraczki przeważnie jadam w innej formie ale odkąd spróbowałam ten przepis dodałam do repertuaru także taką wersję. Buraki posiadają mnóstwo witamin i minerałów. Mają bardzo dobroczynny wpływ na nasz organizm więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:
  • 300 g buraków (3-4 średnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki czerwonego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (plus do podania)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 g razowego makaronu (rurki, świderki - na jaki macie ochotę)
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki maku

Przygotowanie:

Buraczki w łupinkach ugotować do miękkości (na parze albo we wrzątku). Następnie ostudzić i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (tych na których ściera się buraczki na ćwikłę). 

Ugotować makaron tak jak lubicie najbardziej.

Na patelni albo w woku podgrzać oliwę, a na niej czosnek (uwaga żeby się nie przypalił!). Kiedy zapach czosnku będzie już bardzo intensywny dodać starte buraczki. Doprawić octem balsamicznym, winem, solą i pieprzem. Dodać cukier i mleko. Wszystko pogotować chwilę aż zgęstnieje. Dodać parmezan.
Na suchej patelni podprażyć mak ok. 1 min.

Do buraczkowej mikstury dodać ugotowany makaron oraz mak i wymieszać. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego!


* podstawowy przepis znaleziony u BevCooks

21 komentarzy:

  1. hm, lubię buraczki, więc może się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy, baardzo ciekawy przepis :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Co jak co, ale makaronu z buraczkami nigdy nie jadłam. I czemu? Obie te rzeczy sa tak smaczne?
    Natchnęłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! fajne połączenie:) jeszcze tak nie jadłam, może czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam buraczki:) ale połączenia z makaronem jeszcze nie widziałam, ani nie słyszałam.. Aż do dzisiaj! Musze zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł:)
    świetne smaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nigdy nie próbowalam makaronu z buraczkami..jestem bardzo ciekawa tego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście kolor obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zostałaś wyróżniona w Liebster Blog, zapraszam: http://kulinarne-podboje-szefowej.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html Miłej zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. buraczki uwielbiam, w takiej formie wprawdzie nie jadłam, ale makaron jest pyszny, buraczki też, więc całość też musi nieźle smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Buraczkowego makaronu jeszcze nie jadłam, a uważam się za takiego wielbiciela makaronów:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o to czyli liczę na to że nauczysz mnie gotować hi

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam, uwielbiam buraki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Buraczki bardzo lubię i choć to połącznie nieco mnie zaskoczyło, myślę, że warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, nominowałam Cie do Liebster blog - zapraszam do zabawy :) szczagóły u mnie na blogu http://krakowiankawbieszczadach.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  16. A to faktycznie niecodzienne połączenie - jeszcze w takiej formie nie próbowałam buraczków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam nigdy w takim połaczeniu. Oj ciekawam, ciekawam:))

    OdpowiedzUsuń