Do zupy pomidorowej nie trzeba było mnie długo namawiać. Jestem jej wielką fanką :)Jak tylko zobaczyłam konkurs organizowany przez Pudliszki, stwierdziłam, że jest to konkurs stworzony dla mnie! No i stworzyłam swoje małe dzieło...a moi Testujący stwierdzili, że takiej jeszcze nie jedli. Oceńcie sami!
Składniki na zupę:
- 1 kg świeżych pomidorów
- 3 łyżki oliwy z oliwek (plus do wysmarowania blachy)
- 4 ząbki czosnku
- 240 g pomidorów w puszcze 'Pudliszki'
- 2 łyżeczki koncentratu 'Pudliszki'
- 700 ml wody
- 100 czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- garść świeżej bazylii
- pieprz i ewentualnie sól
- gałka muszkatołowa
- pół białej cebuli
- parmezan
- 6-8 kromek bułki (weka)
- 3-4 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku(rozgnieciony)
- zioła prowansalskie
Świeże pomidory obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie zapiec w piekarniku przez 40 minut w 180*C.
Kiedy pomidory będą już gotowe rozgrzać w garnku oliwę z oliwek i podsmażyć na niej rozgnieciony czosnek.Następnie dodać podpieczone pomidory, pomidory z puszki, koncentrat, wodę oraz wino i sos Worcestershire. Gotować wszystko pod przykryciem około 30 minut.
Mniej więcej 10 minut przed końcem podpiec pół cebuli nad palnikiem i dodać do zupy razem z garstką świeżej bazylii.Pogotować ok 10 minut, następnie wyciągnąć cebulę i zmiksować zupę blenderem (ta opcja jest wedle uznania, ja po prostu lubię gładkie zupy ;). Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Teraz czas na grzanki. Wszystkie składniki masłeka ziołowego wymieszać razem. Posmarować kromki i pokroić je w kostkę. Następnie podpiec je na patelni aż będa chrupiące i złote.
Zupę podawać posypaną startym parmezanem i grzankami.
Smacznego :]
jak ja dawno nie jadłam pomidorowej... nie wiem czemu ale wole treściwsze dania :) ale na taką z grzankami bym się na pewno skusiła ;)
OdpowiedzUsuńbutter chicken bardzo, bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń