2012/08/21

Pesto dyniowo-pietruszkowe


Jak obiecałam w poprzednim poście dzisiaj będzie domowe pesto.Pyszne, aromatyczne smarowidło do chleba (mniam kromka razowego chleba posmarowana pysznym pesto z plasterkiem awokado ;), a także można je użyć z powodzeniem jako składnik farszu lub dodatek do makaronu. Smak czosnku jest wyczuwalny, natomiast nie przeszkadza w codziennym funkcjonowaniu - zapewne za sprawą dużej ilości pietruszki :) Serdecznie polecam!



Składniki:
  • 1 szklanka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3/4 szklanki pestek z dyni (namoczonych przez noc, odsączonych i osuszonych)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Pestki dyni i siemię lniane należy dobrze zmielić w młynku. Zmieloną mase przełożyć do miski i dodać posiekanąnatkę pietruszki, zgnieciony czosnek, oliwę i sól. Następnie nalezy wszystko zmiksować blenderem (tudzież innym urządzeniem, które się nada  ;) tak aby powstała gładka masa.
Smacznego!

*Spokojnie może spędzić w lodówce ok 2 tygodni.

* oryginalny przepis znaleziony tutaj

16 komentarzy:

  1. Oo, to do makaronu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi ciekawie smakować;)

    Zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze nigdy nie próbowałam jeszcze pesto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) Na kanapkę i na to biały serek i pachnący latem pomidor :) Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewanż:) Też zapisuje do zrobienia:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam, pasowałoby w końcu zrobić.:D

    OdpowiedzUsuń
  7. oooo, takiego jeszcze nie próbowałam! muszę nadrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam pesto ale bez pietruszki !!! podoba mi sie :D musze spróbowac - piekne zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa wersja :) chyba warto spróbować

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś na prawdę innego. Warto podać na rodzinnym stole.
    Zdecydowanie spróbuję.
    Zapraszam do mnie na nowy blog:
    http://cudaicudenka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda fenomenalnie! Idealnie będzie się komponować z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę to wypróbować, bo nieźle wygląda:)

    OdpowiedzUsuń