Lubię takie połączenia, które z początku mogą wydawać się dziwne a w rezultacie dają nowy, ciekawy smak, do którego chce się jeszcze wrócić.Takie tez są te muffiny. Przepyszne, miękkie i na swój sposób zdrowe;). Bez grama tłuszczu. Zachowuje swoją świeżość przez dobre kilka dni (o ile wcześniej nie zostaną zjedzone ;D).Na pewno wam posmakują!!
Składniki na 20 muffinek i małą keksówkę:
- 2 avocado (im bardziej dojrzałe tym lepiej)
- 3 filiżanki* cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1.2 filiżanki kwaśnej śmietany
- 3 filiżanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 filiżanka wiórek kokosowych
Avocado obieram i kroję do dużej miski na małe kawałki. Rozdrabniam trochę mikserem i dodaję partiami cukier, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy.
Następnie dodaję po jednym jajku, cukier z wanilią, sok z cytryny, śmietanę, skórkę cytrynową i wiórki kokosowe. Wszystko miksuję do połączenia. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż wszystko się połączy.
Piekarnik nagrzewam do 180*. Nakładam ciasto do foremek na muffinki, tak 3/4 wysokości. Mi z tej porcji wyszło 20 muffinek i mała keksówka :)Piekę około 25 minut to tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu można polać lukrem cytrynowym z cukru pudru, niewielkiej ilości wrzątki, soku z cytryny i skórki cytrynowej. Same też są przepyszne :)
* filiżanka (cup) to u mnie 3/4 szklanki
(Pierwotny przepis przed małymi modyfikacjami znalazłam tu)
świetny pomysł! muffiny z avokado:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się poczęstowała :-)
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, możesz się poczęstować ;)
Usuńcóż za ciekawe połącznie, bardzo kuszące :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! Mojej mamie zrobiłam również na wycieczkę, to zrobiło to ciacho wielką furorę :D
Usuń