2012/01/14

Tarta z musztardą i pomidorami



Uwielbiam tarty. Są proste i można je wyczarować praktycznie ze wszystkiego. Moja propozycja jest przepyszna i posmakuje nawet tym, którzy nie lubią musztardy (np. Ja nie lubię, a ta tartę wcinam jak się patrzy ;)). Polecam!


Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki przennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • bardzo zimna woda
Składniki na nadzienie:
  • 3-4 średnie pomidory
  • 2-3 łyżeczki ulubionej musztardy (ja używam łagodnej, ale do tej tarty pasuje każda - po prostu użyjcie tej, którą lubicie :)
  • ser żółty do posypania
  • oregano
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Wkrajamy do tego zimne masło (może być też margaryna) i ucieramy w palcach na taką jakby kruszonkę. Następnie wlewamy po trochę bardzo zimnej wody, tak aby zagniotło nam się gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.


Pomidory należy sparzyć aby łatwiej ściągnąć z nich skórkę (jeśli lubicie możecie jeść ze skórką ;). Pokroić w plasterki.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć je do nasmarowanej masłem formy na tartę. Następnie ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut (dzięki temu ciasto podczas pieczenia pozostanie takie jakie je włożymy do piekarnika - nic nie będzie zjeżdżać z formy).

Piekarnik nagrzać do 180*. Włożyć schłodzona formę i podpiec sam spód około 15 minut. Następnie wyciągnąć ciasto i podczekać chwilę, żeby troszkę przestygło. Ale nie za dużo. Następnie posmarować ciasto musztardą. U mnie są to 2-3 łyżeczki ale jeśli lubicie musztardę to spokojnie możecie dać więcej. Na tak przygotowany spód kładziemy plasterki pomidorów, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy startym serem. Pieczemy około 15-20 minut. I zjadamy całą zawartość foremki ;)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :) Musze w końcu przekonać się do tart, bo czuję, że dużo tracę ;)

    OdpowiedzUsuń