2011/12/27

Karmelowy popcorn





Karmelowy popcorn ma swoich przeciwników i zwolenników ale ja zdecydowanie jestem jego wielką fanką :) Nie ma wyjścia do kina bez karmelowego popcornu ( jeśli takiego nie ma to oczywiście musi być solony!)! Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie uważać przy podpiekaniu aby nie przypalić. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 225 g masła
  • 440 g cukru brązowego
  • 125 g syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 220 g popcornu (uprażonego - polecam taki do prażenia w garnku nie w mikrofali, najlepiej bez dodatków)
 Na początku należy rozgrzać piekarnik do 100*. W dużej misce umieścić zrobiony popcorn. W rondelku umieścić masło, cukier, syrop i sól. Podgrzewać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Gotować bez mieszania 4 minuty. Ściągnąć z palnika i dodać sodę i wanilię. Dobrze wymieszać.

Następnie wylać masę na gotowy popcorn i dobrze wymieszać aby wszystko się połączyło. Rozłożyć gotową masę na blasze do pieczenia (takie dodawanej do piekarnika) i rozłożyć na płasko. Piec przez godzinę, mieszając popcorn co każde 15 minut.
Pozostawić do ostygnięcia. Porozdzielać kawałki popcornu i zajadać :)

Smacznego!
(przepis zaczerpnęłam tu)

6 komentarzy:

  1. Luubię. Nie będę zaprzeczać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda ja wolę ten słony i to bardzo słony, ale w grudniu karmelowa wersja mi podchodzi jak czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę kiedyś spróbować takiej wersji bo brzmi kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony :) Żaden inny go nie przebije !

    OdpowiedzUsuń