2011/12/18

Świąteczne choinki i Rudolfy :)





Dzisiaj już w typowo świątecznym klimacie :) Propozycja na świąteczne babeczki. Śą przepyszne i proste w wykonaniu. U mnie smakowały wszystkim i chyba nie było osoby, która by im się oparła ;P Wyglądają cudnie, czyż nie?


Czekoladowe Rudolfy

Składniki na muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła (roztopić)
  • 1 jajko
W jednej misce należy pomieszać wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Połączyć zawartość obydwu misek i pomieszać łyżką. Nakładać do foremek na muffiny do 3/4 wysokości i do środka włożyć kawałek białej czekolady. Piec w 180* przez około 25 minut. Dobrze wystudzić aby polewa się nie rozpuściła.


Składniki na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady Milka
  • 150 g twarożku
  • czerwone draże (u mnie m&m, ale trzeba szybko wkładać je do lodówki bo szybko rozpuszcza się czerwona otoczka)
  • białe groszki
  • precelki
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do nie twarożek. Wszystko wymieszać na gładką masę. Smarować wystudzone muffiny tak aby krem pokrył całe ciastko i układać resztę dodatków naszego Rudolfa :) Schłodzić w lodówce, wtedy krem delikatnie stwardnieje. Podawać i zajadać :)

(przepis zaczerpnięty tu oraz Rudolfowa inspiracja ;))

Kokosowe choinki


Składniki na muffiny:


  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 80 g oleju
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych


W jednej misce należy pomieszać wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Połączyć zawartość obydwu misek i pomieszać łyżką. Nakładać do foremek na muffiny do 3/4 wysokości i do środka włożyć kawałek białej czekolady. Piec w 180* przez około 25 minut. Dobrze wystudzić aby polewa się nie rozpuściła.

Składniki na lukrową choinkę:


  • 100 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 45 ml mleka
  • zielony barwnik
  • kolorowe groszki i gwiazdki
Masło ucierać i stopniowo dodawać cukier puder. Początkowo trochę a potem resztę. Można dodać trochę mleka aby lukier był bardziej gładki. Dodać trochę zielonego barwnika w proszku i miksować. Po około 10 minutach lukier powinien być dobry. Trzeba zobaczyć kiedy już będzie gładki i puszysty. Za pomocą szprycy wyciskać choinki na ostudzonych kokosowych babeczkach. Układać gwiazdy na szczycie choinki i groszki w charakterze bombek :) Schłodzić w lodówce a potem pałaszować :D

(tu znalazłam inspirację)




2 komentarze:

  1. ale wesoło i świątecznie u Ciebie. jeśli można -zmawiam jednego reniferka! :D

    OdpowiedzUsuń