Uwielbiam domowy chleb....a ten jest wyjątkowo dobry. Bardzo prosty w wykonaniu. W sam raz na pyszne niedzielne śniadanie :) Polecam!
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 0.5 szklanki maki pszennej razowej
- 5 g drożdży (lub 2.5 g drożdży instant)
- 0,5 l wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki soli
- 6 łyżek słonecznika
- 3 łyżki sezamu
W pierwszej kolejności należy zrobić zaczyn z drożdży. Bardzo dobrym sposobem jest zasypanie ich 2 łyżeczkami cukru i pozostawienie na 15 minut aż będą płynne.
Następnie wsypuję do miski wszystkie suche składniki i mieszam.Dodaję drożdże i wodę i jeszcze raz mieszam wszystko drewniana łyżką.Przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie smaruję masłem foremkę, w której będę piekła i przekładam ciasto. Zostawiam na 15 minut i włączam piekarnik na 230*.
Do nagrzanego piekarnika wkładam chleb i piekę 40 minut, Następnie folią aluminiową przykrywam wierzch i piekę kolejne 15 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze kilka minut chleb w piekarniku ( z uchylonymi drzwiczkami). Wyciągam go z formy i zostawiam do ostygnięcia. Kiedy zupełnie ostygnie można kroić i zajadać :D
Smacznego!
pomysł zaczerpnięty z tego bloga
Piękny chlebek, wygląda jakby był na zakwasie
OdpowiedzUsuńTeż bardzo się zdziwiłam że to drożdżowiec, wygląda jak rasowy chleb na zakwasie. Piękny :-)
OdpowiedzUsuńŁadne te Twoje chlebki :)
OdpowiedzUsuń