2011/12/11

Pyszny chleb z ziarnami


Uwielbiam domowy chleb....a ten jest wyjątkowo dobry. Bardzo prosty w wykonaniu. W sam raz na pyszne niedzielne śniadanie :) Polecam!

Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 0.5 szklanki maki pszennej razowej
  • 5 g drożdży (lub 2.5 g drożdży instant)
  • 0,5 l wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek słonecznika
  • 3 łyżki sezamu

   W pierwszej kolejności należy zrobić zaczyn z drożdży. Bardzo dobrym sposobem jest zasypanie ich 2 łyżeczkami cukru i pozostawienie na 15 minut aż będą płynne. 
  Następnie wsypuję do miski wszystkie suche składniki i mieszam.Dodaję drożdże i wodę i jeszcze raz mieszam wszystko drewniana łyżką.Przykrywam miskę czystą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 h. Po tym czasie smaruję masłem foremkę, w której będę piekła i przekładam ciasto. Zostawiam na 15 minut i włączam piekarnik na 230*. 
  Do nagrzanego piekarnika wkładam chleb i piekę 40 minut, Następnie folią aluminiową przykrywam wierzch i piekę kolejne 15 minut. Po upieczeniu zostawiam jeszcze kilka minut chleb w piekarniku ( z uchylonymi drzwiczkami). Wyciągam go z formy i zostawiam do ostygnięcia. Kiedy zupełnie ostygnie można kroić i zajadać :D



Smacznego!

pomysł zaczerpnięty z tego bloga

3 komentarze:

  1. Piękny chlebek, wygląda jakby był na zakwasie

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo się zdziwiłam że to drożdżowiec, wygląda jak rasowy chleb na zakwasie. Piękny :-)

    OdpowiedzUsuń