Ciasto jest przepyszne, idealnie słodkie i wilgotne. Nie można poprzestać na jednym kęsie! Uda się z pewnością każdemu :)
Ciasto czekoladowo - dyniowe
Składniki:
- 4 łyżki oleju kokosowego (w płynnej postaci) - lub jaki macie akurat pod ręką
- 1 szklanka mąki owsianej
- 5 łyżek surowego kakao (może być zwykłe gorzkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 szklanka cukru trzcinowego brązowego
- 2 jajka
- 1.5 szklanki pure z dyni
- cukier puder (trzcinowy) do posypania
W jednej misce wymieszaj suche składniki oprócz cukru. W drugiej zmiksuj olej, jajka i pure z dyni. Zawartość pierwszej miski przesyp do dyniowej mikstury i zmiksuj do połączenia składników.
Przelej masę do foremki o koku 23 cm i wstaw do nagrzanego do 180* piekarnika. Piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia i posyp dla dekoracji cukrem pudrem.
Smacznego!
Pycha ! Bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, muszę go szybko przygotować.
OdpowiedzUsuńzapraszam też na naszego bloga: http://nietylkookuchni.blogspot.com/
A dlaczego kokosowy? Nie lepszy byłby jakiś olej płynny z natury? Olej rzepakowy ma znacznie korzystniejszy dla zdrowia skład tłuszczowy (mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, więcej omega-3). Niemniej jednak wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa używam tylko oleju kokosowego więc dlatego taki :) Czasem zdarzy mi się kupić olej ryżowy ale w momencie robienia ciasta miałam tylko kokosowy.
Usuńo, ciasto dyniowe mi się podoba!
OdpowiedzUsuńAle świetne :) Połączenie moich dwóch bardzo lubianych warzyw w cieście musi być sukcesem!
OdpowiedzUsuńGdzie można dostać pure z dyni? nie zwracałam jak dotąd na taką rzecz uwagi :)
OdpowiedzUsuńJa miałam swoje takie samorobione ;) Po prostu gotowałam dynię tak długo aż się porozpadała (ok 1h z tego co pamiętam) a potem zmiksowałam na pure :)
UsuńUwielbiam dynię w każdym cieście a to wygląda bosko, chcę kawałek:-)
OdpowiedzUsuńzapowiada się ciekawie
OdpowiedzUsuńochh jak pysznie:) już je lubię, bo widzę, że jest niesamowicie wilgotne:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie popijam kawę i Twoje ciasto byłoby idealnym uzupełnieniem, ach...szkoda, że nie jest na wyciągnięcie ręki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta ;-)
OdpowiedzUsuń