2013/04/29

Ciasto czekoladowo - dyniowe



Ciasto jest przepyszne, idealnie słodkie i wilgotne. Nie można poprzestać na jednym kęsie! Uda się z pewnością każdemu :)

Ciasto czekoladowo - dyniowe

Składniki:
  • 4 łyżki oleju kokosowego (w płynnej postaci) - lub jaki macie akurat pod ręką
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 5 łyżek surowego kakao (może być zwykłe gorzkie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego brązowego
  • 2 jajka
  • 1.5 szklanki pure z dyni
  • cukier puder (trzcinowy) do posypania
Przygotowanie:

W jednej misce wymieszaj suche składniki oprócz cukru. W drugiej  zmiksuj olej, jajka i pure z dyni. Zawartość pierwszej miski przesyp do dyniowej mikstury i zmiksuj do połączenia składników.

Przelej masę do foremki o koku 23 cm i wstaw do nagrzanego do 180* piekarnika. Piecz około 50-60 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia i posyp dla dekoracji cukrem pudrem.

Smacznego!


13 komentarzy:

  1. cudowny przepis, muszę go szybko przygotować.
    zapraszam też na naszego bloga: http://nietylkookuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. A dlaczego kokosowy? Nie lepszy byłby jakiś olej płynny z natury? Olej rzepakowy ma znacznie korzystniejszy dla zdrowia skład tłuszczowy (mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, więcej omega-3). Niemniej jednak wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam tylko oleju kokosowego więc dlatego taki :) Czasem zdarzy mi się kupić olej ryżowy ale w momencie robienia ciasta miałam tylko kokosowy.

      Usuń
  3. o, ciasto dyniowe mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne :) Połączenie moich dwóch bardzo lubianych warzyw w cieście musi być sukcesem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można dostać pure z dyni? nie zwracałam jak dotąd na taką rzecz uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam swoje takie samorobione ;) Po prostu gotowałam dynię tak długo aż się porozpadała (ok 1h z tego co pamiętam) a potem zmiksowałam na pure :)

      Usuń
  6. Uwielbiam dynię w każdym cieście a to wygląda bosko, chcę kawałek:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ochh jak pysznie:) już je lubię, bo widzę, że jest niesamowicie wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie popijam kawę i Twoje ciasto byłoby idealnym uzupełnieniem, ach...szkoda, że nie jest na wyciągnięcie ręki :)

    OdpowiedzUsuń