Jak wspominałam na Twarzoksiążce do października będę dosyć zajęta i z tego też powodu jestem (i będę) mało dostępna na blogu, ale mam nadzieję, że wszystko uda się tak jak chcę i wrócę znowu do regularnego blogowania. Tymczasem trzymajcie kciuki ;)
Tym razem zapraszam Was na przepyszne
drożdżówki z serem i jagodami. Polecam, są naprawdę doskonałe. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia z kubkiem ulubionej herbaty.
Drożdzówki z serem i jagodami
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400 g białego sera (3 x mielonego)
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
- jagody
Do posmarowania: roztrzepane jajko
Na początku należy zrobić zaczyn z drożdży oraz odrobiny mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
W tzw. międzyczasie podgrzać lekko mleko, wymieszać z masłem resztą cukru i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę oraz zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte, w temperaturze pokojowej, na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
W tzw. międzyczasie podgrzać lekko mleko, wymieszać z masłem resztą cukru i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę oraz zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte, w temperaturze pokojowej, na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.
Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki oprócz jagód wymieszać na gładką masę.
W momencie gdy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte - formować z niego okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Teraz w każdej bułeczce robić zagłębienie (najlepiej dnem filiżanki lub szklanki), a następnie napełnieć je masą serową i posypywać jagodami. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
W momencie gdy ciasto będzie już wystarczająco wyrośnięte - formować z niego okrągłe bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut (przykryte ściereczką). Teraz w każdej bułeczce robić zagłębienie (najlepiej dnem filiżanki lub szklanki), a następnie napełnieć je masą serową i posypywać jagodami. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 200* C. Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce.
Na zdrowie!
Wygladaja cudownie ;))) Ja bym sie skusila na minimum 2 buleczki :) My simple cuisine
OdpowiedzUsuńjak z cukiernii ...:)
OdpowiedzUsuń租賃九龍貨倉最平地區儲存倉主機寄存中國電信域名註冊查詢價錢柴灣貨倉網頁寄存中文防毒軟體
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie:) pyszne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmniam ale mi zrobiłaś a własnie kawe pije a tu nie mam takiej pyszności .
OdpowiedzUsuńpyszne:) uwielbiam domowe drożdżówki:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo kusząco:)
OdpowiedzUsuńBosko wyglądają, wymarzony podwieczorek :)
OdpowiedzUsuń